Kontrolujeme odběratele

štítek Právo čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Každý podnikatel může prověřit alespoň v základních rejstřících na internetu, které jsou zdarma, svého nového odběratele. Úhrada po splatnosti je totiž v praxi čím dál častější, tak je nutné rizika minimalizovat. Zvláště, když to zabere pár minut a je to zadarmo.

Dodávka zboží nebo služby na fakturu novému zákazníkovi je příjemná. Ale pouze, když je faktura nakonec zaplacena. Prověření nového odběratele by mělo být i pro malé firmy a OSVČ samozřejmostí.

Justice.cz poskytne mnoho informací

Velmi cenné je při větších zakázkách prostudování účetní závěrky nového odběratele na internetu. Tento krok je ovšem možný pouze u společností, které se zapisují do obchodního rejstříku. U těchto společností však často získáme velmi cenné údaje. Dle § 21a zákona o účetnictví totiž mají společnosti, které se zapisují do obchodního rejstříku povinnost zveřejnit účetní závěrku i výroční zprávy do sbírky listin obchodního rejstříku ve stanoveném termínu.

Na internetové adrese justice.cz jsou tak údaje o hospodaření dostupné široké veřejnosti. Stačí si zadat hledanou společnost (název nebo IČO).

 

Prostudování účetní závěrky

K dispozici tak máme výsledovku a rozvahu za minulé období. Můžeme tak snadno zjistit důležité informace o ekonomické síle, hospodaření a dalších důležitých ekonomických ukazatelích. Samozřejmě budeme následně volit jiný postup u společnosti vykazující vysoký zisk a u společnosti ve ztrátě s vysokými závazky.

Informace o zisku, složení aktiv, výši závazků či počtu zaměstnanců (uvedeno ve výroční zprávě) mohou hrát rozhodující roli i při výběru mezi dvěmi zaměstnavateli u občana majícího dvě podobné nabídky. Perspektivní společnost má přednost.

V praxi však svoji zákonnou povinnost mnoho společností nedodržuje. Což může být ovšem rovněž signál, jak se rozhodnout, protože často svoji povinnost neplní společnosti mající ekonomické či jiné problémy.

 

Není odběratel dlužník?

V praxi velmi často neplatí jako první podnikatelé nebo firmy mající finanční problémy zdravotní pojišťovně a OSSZ. Zjistit dlužníka na zdravotním pojištění není přitom problém. Některé zdravotní pojišťovny pravidelně na svých stránkách aktualizují seznam dlužníků s pravomocnými dluhy. Riziko neoprávněného uvedení je tedy minimální.

  • Revírní bratrská pokladna uvádí na svých stránkách dlužníky nad 300 tisíc Kč
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna zveřejňuje dlužníky nad 300 tisíc Kč
  • Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra zveřejňuje dlužníky nad 100 tisíc Kč

Seznamy zdravotní pojišťovny pravidelně aktualizují. A hlavně nahlédnutí je zdarma, což je velká výhoda oproti jiným placeným rejstříkům. Sledování dlužníků na zdravotním pojištění je výhodné i pro firmy či podnikatele. Vždy se vyplatí se podívat, jestli náš obchodní partner nemá dluhy. Zdravotní pojištění se přestává často platit jako první.

Hledáme zahraniční firmu

Pro vyhledání údajů o zahraničních společnostech nám jako výchozí portál poslouží internetové stránky European Commerce Register’s Forum (ecrforum.org) z těchto stránek se dá již dostat na obchodní rejstříky nejen zemí EU, ale i Kanady, USA, Austrálie.

Rizikoví partneři – platba předem

U větších zakázek se kontrola našich nových obchodních partnerů vyplatí. U rizikovějších společností si pro první dodávky domluvit odpovídající opatření (např. platba zálohy předem) a s problémovými společnostmi nespolupracovat. Vynaložit náklady na výrobu a nedostat od zákazníka zaplaceno je cesta k zániku společnosti.

Petr Gola

Další články k tématu OSVČ a faktury

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí