I malá firma má mít právníka

štítek Právo čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V Česku každoročně stoupá počet soudních sporů. Přitom některé firmy právní stránku podnikání stále podceňují. Což není dobře. Není zapotřebí mít vlastní právní oddělení, přesto je výhodné s právníkem spolupracovat. Vyplatí se to.

Rychlým tempem v Česku stoupá počet soudních sporů i mezi malými firmami a podnikateli. Porušování smluvních ujednání začínaje a vymáháním dlužných pohledávek konče. Tento trend bude nadále pokračovat. I podnikatelé a malé firmy se totiž naučily v Česku hájit své zájmy soudní cestou.

Paušál je správnou volbou

Podnikový právník je pro menší společnosti nerentabilní, řešením je tak externí spolupráce s advokátem. Proplácení měsíčního paušálu vybranému dobrému právníkovi je vhodné řešení. Neboť při důležitých smlouvách, vymáhání dlužných částek je pomoc od právníka rozhodně na místě. Zaměstnávat vlastního právníka by pro menší firmy nebo podnikatele znamenalo značnou finanční zátěž. Paušál přináší řadu výhod. Advokátovi neproplácíme náhradu mzdy, dovolenou. Navíc při platbě paušálu na fakturu nemusíme za služby advokáta odvádět povinné odvody (34 % ze mzdy). Navíc výše paušálu se dá v průběhu času měnit v závislosti na jeho vytížení pro naši firmu.

Když potřebujeme rychle pomoci

Pokud podnikatel nebo menší firma platí paušál, tak má jistotu, že v případě naléhavého právního problému nezůstane na holičkách. Shánění právníka při problému narychlo není snadné. Menším společnostem se samozřejmě zaměstnávání právníka na plný pracovní úvazek nevyplatí. Řešením je proplácení měsíčního paušálu vybranému advokátovi. Samozřejmě výše paušálu se dá v průběhu času měnit v závislosti na počtu využití jeho služeb.

Dobrý právník se vyplatí

Dobrý právník tak může firmě ušetřit nemalé finanční prostředky. Dokáže dopředu poradit podnikateli, jaké dopady mohou mít jejich rozhodnutí po právní stránce pro firmu. Když vše probíhá dle smlouvy, tak je smlouva pouhým cárem papíru. Ale když ne, tak jedno slovíčko může výrazně změnit obsah celé smlouvy. Při důležitých smlouvách je pomoc právníka jednoznačně na místě. Největší výhodu ovšem firmě právník nepřináší tím, že za ni vystupuje před soudem a řeší případné právní spory všeho druhu (např. i pracovněprávní spory), ale tím, že se veškerá rizika eliminovat a předcházet soudním sporům.

Samotná preventivní opatření (např. kvalitně uzavřené smlouvy s obchodními partnery, kolektivní smlouva pamatující na všechna možná rizika pro zaměstnavatele, rychlé jednání v případě vymáhání pohledávky, přihlášení pohledávky do konkurzního či insolventního řízení…) přináší firmě značné finanční úspory.

Kde nešetřit? Reklama a právní služby

Šetřit a snižování nákladů je pro každou firmu v dnešní době naprostou nutností.

  • Rušení či omezování právní služby však rozhodně není namístě. Právě naopak. Vždyť jenom agenda spojená s vymáháním pohledávek je nejrychleji rostoucí agendou ve většině firem. Dobrý právník se firmě vyplatí a přináší jistotu.
  • Obdobná je situace u reklamy. Některé firmy a podnikatelé při snížení poptávky a finančních problémech snižují výdaje v první řadě na propagaci. Když se daří, tak se zvyšují výdaje na reklamu. Tento postup není dobrý. Když klesají zakázky, tak je nutné bojovat o každého zákazníka a výdaje na propagaci jsou hlavní možností, jak přilákat nové zákazníky a zvýšit poptávku. Zákazníci vnímají firmu mající dostatek reklamy jako úspěšnou. Podvědomí zákazníků o firmě je přitom pro její budoucnost nesmírně důležité. Důležité je však volit perspektivní formu reklamy.

 

Jak snížit výdaje?

Každý úspěšný podnikatel pracuje na snižování výdajů neustále. Úspory však hledá především v nakupování zboží a služeb. Tlačí dodavatele na nižší cenu a neustále hledá levnější alternativu. Úspory lze rovněž hledat v logistice, minimalizovat zásoby a snižovat výdaje na dopravu. Snižování režijních nákladů je pravidelnou povinností.

Petr Gola

Další články k tématu OSVČ a faktury

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí