Kulturní zvyklosti a vztahy na Kypru

štítek Cestování čtení na 4 minuty

foto: Dům financí

Vztahy na Kypru jsou založeny na vzájemných kontaktech a osobních stycích. Malý ostrov vytváří zvláštní atmosféru, kdy se každý téměř s každým zná, má někde známého.

Podstatnou hodnotou kyperské společnosti je rodina a příbuzenstvo, vzájemné vazby. Široká rodina se pravidelně stýká na oslavách, při různých příležitostech a vzájemně si pomáhá. Běžné jsou na Kypru rodinné firmy, ve kterých je zaměstnáno široké příbuzenstvo. Už ze začátku myslí na dobré vzdělání pro děti, se kterými mají velmi dobrý vztah. Výborné vztahy mají i s prarodiči, které hodně navštěvují. Existují rodiče, kteří nechtějí, aby si jejich děti vzali cizince. Chtějí uchovat čistou rasu. Kypřan – Kypřanka. Muž je vždy hlava rodiny. Ženy mohou pracovat, dokonce mohou vydělávat i více, ale hlavou rodiny bude vždy muž.

Ve společenské hierarchii si staří lidé drží nejvyšší příčku a jsou všeobecně vážení.

V poslední době s rychlým růstem životní úrovně do kyperského života pronikl konzumní styl života, který mezi hodnoty a životní cíle zahrnul získávání statků, mnohdy za účelem vytváření image. Projevuje se to výstavbou okázalých rezidencí – velkých domů, nákupy luxusních automobilů, značkového oblečení, kosmetiky, mobilních telefonů /dle finančních možností/.

Pojem času se ve Středomoří liší od středoevropského pojetí. V práci hraje čas velkou roli. Kypřané bývají nebo alespoň se snaží být přesní. Pokud jde však o zábavu, deseti až dvacetiminutové zpoždění není ničím neobvyklým a je třeba s ním počítat. Nejčastějším důvodem je asi to, že nevyjdou na ulici, pokud nebudou upraveni a dobře oblečeni. Příprava na párty jim tak zabere velký kus času. Pro Kypr je typická bližší fyzická vzdálenost. Při přivítání či rozloučení je vcelku běžné líbání na tvář jako výraz přátelského vztahu, zvláště u osob, které se lépe a déle znají, a taktéž v rodině. Ruka se podává často a všem přítomným.

Velmi dbají na oblékání a vzhled. To je pro Kypřany velmi důležité. Často říkají i nás Češích, že se neumíme vůbec oblékat a nepečujeme o sebe. Velice na vzhled dbají. Pokud se jedná o vlasy, ženy chodí několikrát do měsíce ke kadeřníkovi, mužům ne tom také záleží, kupují si speciální přípravky a snaží se je udržovat. Na šaty vkládají velké částky peněz. Často si totiž kupují oblečení značkové a těší se na večer, až si půjdou sednout do baru a v novém se všem ukážou. Kypřani nejsou závistiví,ale velmi se dívají na to, co mají ti ostatní. Pokud má soused nové auto, chtějí ho také, pokud má kamarádka nové značkové boty, chtějí lepší.

Stolování má v kyperském životě mimořádné postavení. Bez společného jídla se neobejdou žádné významnější události. Velmi obvyklou formou trávení času je společné meze, což je pokrm skládající se z 30 a více chodů – různých předkrmů zeleniny, salátů, pečeného masa, oliv, jogurtu. Peče se souvlaki.. Dívají se na kvalitu, ne na cenu. Co se týká snídaně – hodně lidí nesnídá, jak oběd, tak i večeře bývají teplé. Hodně jedí saláty. V restauraci si dává každý svůj vlastní salát, doma jej nabírají z jedné velké mísy. Většinou saláty jedí jako přílohu.. Na Kypru hodně vaří i muži a velmi dobře. Typickým jídlem by mohlo být – salát, brambory a něco jako naše ražničí. Vždy dojídají úplně. Z masa preferují jehněčí, ale nepohrdnou i ostatními druhy. Maso je pro ně moc důležité, jedí ho každý den. Mohou jíst všechny druhy. Ryby jedí tak 2× do týdne. Káva – je jedna z „nejdůležitějších“ věcí na Kypru. Pijí Frape a pak mají svou kyperskou kávu, která je velmi silná, u nás by se dala přirovnat k pressu. Čaj pijí málo a když už tak v zimě.

Pravoslavná církev a její duchovenstvo si zachovávají v kyperské společnosti stále významný vliv na stát i obyvatelstvo, v praktickém životě se náboženství však příliš neprojevuje. Při návštěvě kostelů je však třeba pamatovat na vhodné oblečení, nevstupovat v šortkách, ženy v krátké sukni s odhalenými rameny. Vyšší pozornost je nezbytné věnovat řízení, zejména ve městech a v noci. Jezdí vlevo jako v Británii, vozidla vjíždí do křižovatky ještě na červenou, odbočují bez zapnutí směrovek, řidiči zastavují dopravu mávnutím ruky z okénka, atd. Při akceptaci kyperských nepsaných pravidel je řízení vcelku bezpečné a řidiči ohleduplní. Relativně vysoká životní úroveň přinesla do života „lepších“ rodin zvyk, mít pomocnici v domácnosti – služku převážně z Filipín či ze Srí Lanky. Na Kypru jich pracuje přes 10 000 takže v průměru každá desátá rodina má služebnou.

Kyperští muži mají kladný vztah k ženám. Dle anglického tisku si „na Kypru každá žena najde svého ctitele“. Stále je považováno za nevhodné, aby samotná kyperská žena šla do restaurace či kavárny, byť jen na kávu či vdaná žena jela s cizím mužem v autě. Jakékoliv flirtování, i po pracovní době, je zcela nevhodné a neprospívá obchodním vztahům.

Tereza Sábelová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí