Kdy vzniká nárok na mateřskou? Jak je to u zkráceného úvazku nebo smlouvy na dobu určitou?

štítky Mateřská Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pro přiznání mateřské musí být splněny zákonné podmínky. Na rozdíl od rodičovského příspěvku nenáleží mateřská vždy. Podpůrčí doba u mateřské je 28 týdnů, při vícečetném porodu potom 37 týdnů. Co je dobré o mateřské vědět?

Pro přiznání mateřské (peněžité pomoci v mateřství) musí být splněny dvě základní podmínky, a sice:

  • na mateřskou se musí nastupovat ze zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění nebo ve 180denní ochranné lhůtě po skončení takového zaměstnání, OSVČ musí být účastny na dobrovolném nemocenském pojištění, a to alespoň 180 dní před nástupem na mateřskou
  • musí být získána minimální doba pojištění v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech, minimální doba pojištění platí pro zaměstnankyně i OSVČ Při nesplnění podmínek pro mateřskou se pobírá od narození dítěte rodičovský příspěvek.

Jak vysoké je dobrovolné nemocenské pojištění?

Účast na dobrovolném nemocenském pojištění není pro OSVČ povinná, rozhodně se však vyplatí živnostnicím a podnikatelkám, které plánují založení rodiny, a to nejenom s ohledem na možnost čerpání mateřské, ale i pro případné obdržení nemocenské. Sazba dobrovolného nemocenského pojištění činí 2,7 % z vyměřovacího základu.

Zkrácený úvazek nevadí

Zaměstnání na zkrácený úvazek zakládá vždy účast na nemocenském pojištění, bez ohledu na výši hrubé měsíční mzdy. Při splnění minimální doby pojištění tak vzniká nárok na mateřskou i při práci na zkrácený úvazek.

TIP: Kalkulačka mateřské v roce 2024

Smlouva na dobu určitou

V případě zaměstnání na klasickou pracovní smlouvu, ale na dobu určitou, není s přiznáním mateřské rovněž problém, pokud je získána minimální doba pojištění a nastupuje se na mateřskou ještě během trvání pracovní smlouvy nebo následně ve 180denní ochranné lhůtě po skončení smlouvy. Zaměstnání na dobu určitou totiž končí uplynutím času i během těhotenství zaměstnankyně.

Mateřskou může pobírat i otec

Při splnění zákonných podmínek může mateřskou pobírat i otec dítěte, nejdříve však po skončení šestinedělí. Rodiče přitom musí spolu sepsat dohodu, což lze učinit jednoduše při osobní návštěvě na místně příslušné OSSZ.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí