Poradna: Sčítání invalidního a předčasného důchodu

štítky Invalidita Penze Poradna Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zuzana: Pobírám pouze invalidní důchod prvního stupně. V minulých letech jsem si k invalidnímu důchodu přivydělávala na zkrácený úvazek, nyní již tuto možnost nemám. Invalidní důchod prvního stupně nemám velký, tak uvažuji o odchodu do předčasného důchodu. Jak bych to měla s celkovým důchodem, když jako invalidní důchodce odejdu do předčasného důchodu?

Pobírat současně invalidní důchod a starobní důchod není možné, a to ani předčasný důchod. Současně platí, že invalidní důchodce si nemůže odchodem do starobního důchodu finančně pohoršit.

Předčasný důchod by byl vyšší než invalidní důchod

V případě, že odejdete do předčasného důchodu, tak budete mít předčasný důchod pravděpodobně vyšší, než máte současný invalidní důchod prvního stupně, neboť v dotazu píšete, že v minulosti jste dlouhodobě pracovala na zkrácený úvazek, přičemž ze zkráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění. Pořád však platí, že předčasný důchod je trvale krácený a nižší než řádný starobní důchod. Rozhodně Vám však doporučuji si nejdříve zjistit alespoň předběžnou částku předčasného důchodu, na který byste měla nárok v jednotlivých zvolených termínech.

TIP: Kalkulačka předčasného důchodu v roce 2024

Odchod až do řádného důchodu

Vzhledem k tomu, že detailně neznám Váš průběh pojištění, tak nemohu v odpovědi pracovat s žádnými konkrétními čísly, takže musím odpovídat v obecné rovině. Z finančního hlediska by pro Vás bylo nejlepší, jestliže by se Vám podařilo k invalidnímu důchodu prvního stupně opět najít odpovídající pracovní uplatnění a z výdělku odváděla sociální pojištění.

Invalidní důchod I. stupně není náhradní dobou pojištění

Samotná doba pobírání invalidního důchodu prvního stupně nepatří mezi náhradní doby pojištění, proto je pro invalidní důchodce prvního stupně velmi přínosné, když mají k invalidnímu důchodu příjem, ze kterého se odvádí sociální pojištění.

Krácení důchodu platí i pro invalidní důchodce

V případě odchodu do řádného starobního důchodu byste se vyhnula krácení za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Krácení se přitom provádí i u invalidních důchodců, kteří si zvolí předčasný důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí