Francie jako kandidát na novou dluhovou krizi v Evropě

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jak bývá zvykem na konci prvního čtvrtletí, dozvídáme se přesné makroekonomické údaje za předchozí rok. Některá čísla jsou nepříjemným překvapením. Jedno takové si pro nás připravil Francouzský statistický úřad (Insee). Schodek francouzského státního rozpočtu dosáhl 5,5 %, čímž Francouzský stát hospodařil se ztrátou 154 miliard eur za rok 2023.

Horší výsledek, než se čekalo

Výsledek francouzského státního hospodaření byl katastrofický v mnoha ohledech. Za prvé, schodek je o dost vyšší než v roce 2022, kdy podle Insee stát dosáhl schodku 4,8 %. Tehdy se ospravedlňoval doznívajícími opatřeními proti covidu a energetickou krizí. Avšak v roce 2023 už covid byl minulostí a ceny energií se ustálily. To je hlavní důvod, proč je tento výsledek velmi špatný.

Druhý důvod je ztráta schopnosti předvídat makroekonomické údaje francouzským Ministerstvem financí. To předpokládalo, že schodek bude pouze 4,9 %. Ministerstvo tak nedokázalo správně odhadnout ani své příjmy a výdaje pro rok 2023. Největší chyby se dopustilo při odhadu příjmu daně z DPH. Právě pokles DPH ukazuje, že ekonomická situace není dobrá, protože lidé šetří. Další nečekaný nárůst výdajů představuje obsluha státního dluhu. Jelikož ECB svoje sazby nesnižuje, je pravděpodobné, že náklady na státní dluh budou znovu daleko vyšší, než odhadovalo Ministerstvo financí.

Zvyšovat daně nebo snížit úvěrový rating?

Francouzská vláda se dostala pod silný tlak. Pokud nenajde způsob, jak dostat své veřejné finance pod kontrolu, hrozí ji snížení úvěrového ratingu. Ratingové agentury Moody a Fitch budou přehodnocovat známky na konci dubna. Správně by mělo dojít ke snížení známky, čímž by si francouzský stát musel půjčovat za větší peníze.

Nový francouzský premiér Attal se do té doby bude snažit všechny přesvědčit, že vybere více daní. A zde nastává problém. Francie patří k zemím s nejvyšší daňovou zátěží. Jakékoli další zvýšení daní se projeví výrazným poklesem ekonomické aktivity. Attal to bude mít těžké, protože opravdu není moc, kde brát. Pro nás situace ve Francii je jen připomenutím, že státní dluh není nic jiného než odložené daně.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí