Poradna: Proč mám v důchodu nižší čistý příjem, když mi zaměstnavatel zvýšil odměnu?

štítky Daně Penze Pojištění Poradna Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: Už čtyři roky jsem ve starobním důchodu. Brigádně si přivydělávám pro stejného zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Pouze pár hodin měsíčně a odměnu jsem měl vždy 10000 Kč. Teď mi zaměstnavatel tisícovku přidal a finančně jsem si pohoršil. Kde je prosím chyba?

V případě, že pracujete pouze pro jednoho zaměstnavatele na dohodu o provedení práce, tak můžete mít u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a uplatňovat při výpočtu čisté odměny slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč. Z tohoto důvodu při hrubé měsíční odměně 10000 Kč i 11000 Kč neplatíte nic na dani z příjmu fyzických osob.

Limit pro neplacení sociálního pojištění

Aktuálně se sociální a zdravotní pojištění z dohody o provedení práce neplatí, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. V případě, že je hrubá měsíční odměna 10001 Kč a více, tak se však již sociální i zdravotní pojištění platí. Souhrnná sazba povinného pojistného (tj. sociálního pojištění, nemocenského pojištění a zdravotního pojištění) činí 11,6 %.

Nové limity od července

Na doplnění uvádím, že limity pro neplacení pojistného u dohody o provedení práce se budou od července měnit. Při práci pro jednoho zaměstnavatele se nebude pojistné platit do hrubé měsíční odměny ve výši 10500 Kč.

Praktické výpočty

Z výše uvedeného vyplývá, že při hrubé měsíční odměně 10000 Kč je čistá odměna na účet rovněž 10000 Kč. Při hrubé měsíční odměně je však čistá odměna na účet 9724 Kč. Skutečně tedy dochází k situaci, že z důvodu zvýšení hrubé odměny Vám poklesla čistá odměna na účet.

Závěrem

Zaměstnavatel si pravděpodobně bohužel tuto skutečnost neuvědomil a zvýšení Vaší odměny bylo nedostatečné. V případě zvýšení hrubé odměny např. na 12000 Kč si již finančně polepšíte. Vzhledem k tomu, že pro rok 2024 se zvýšila minimální mzda a průměrná mzda za rok 2023 je vyšší než o 7,5 % než za rok 2022, tak by Vám měl Váš zaměstnavatel zvýšit hrubou odměnu takovým způsobem, abyste si skutečně finančně polepšil.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí