Poradna: Nástup do zaměstnání a výše předčasného důchodu

štítky Penze Poradna Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Radovan: Začátkem léta loňského roku jsem odešel do předčasného důchodu. Už jsem si dost odpočinul a uvažuji, že přijmu zajímavou pracovní nabídku. Musím počkat až dosáhnu normálního důchodového věku? Jak by to ovlivnilo můj měsíční důchod?

Předčasní důchodci nemohou na účet dostávat před dosažením řádného důchodového věku příjem, ze kterého bylo zaplaceno sociální pojištění. Předčasní důchodci tedy nemohou pracovat na klasickou pracovní smlouvu a k tomu pobírat předčasný důchod. V případě, že tedy nastoupíte před dosažením řádného důchodového věku do zaměstnání na klasickou pracovní smlouvu, potom Vám nebude náležet výplata státního předčasného důchodu.

Ani zkrácený úvazek není možný

Vzhledem k tomu, že sociální pojištění se odvádí vždy ze zkráceného úvazku, tak ani v případě přijmutí zaměstnání na zkrácený úvazek nelze současně dostávat na účet předčasný důchod. Jakékoliv přijmutí zaměstnání na pracovní smlouvu je tedy překážkou v pokračování výplaty předčasného důchodu.

Nemusíte čekat na důchodový věk

V dotazu neuvádíte, kdy dosáhnete řádného důchodového věku. Každopádně však platí, že můžete nastoupit do práce kdykoliv, nemusíte čekat až budete mít důchodový věk. V případě, že však nastoupíte do práce dříve, tak již nebudete předčasný důchod na účet dostávat. Pobíral byste pouze čistou mzdu ze zaměstnání. V případě, že jste již dosáhl řádného důchodového věku, tak můžete mít libovolný příjem a k tomu pobírat starobní důchod, v řádném důchodovém věku již nejsou žádná omezení.

Vyšší uvolněný důchod

Pokud začnete pracovat dříve, než budete mít řádný důchodový věk, tak si takovou výdělečnou činností zvýšíte následně uvolněný předčasný důchod. V závislosti na délce trvání takové výdělečné činnosti by se Vám následně snížilo krácení za předčasnost a potom vyplácený důchod by byl z důvodu výdělečné činnosti vyšší. Výkonem zaměstnání, ze kterého by bylo odváděno sociální pojištění, byste si zvýšil měsíční částku důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí