Poradna: Jak zachránit výši důchodu při nízkých odvodech jako OSVČ?

štítky Penze Pojištění Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zdeňka: Do důchodu mi chybí pět let. Aktuálně jsem zaměstnaná, mám téměř průměrnou mzdu, v minulosti jsem však několik let podnikala a bohužel se mi příliš nedařilo a platila jsem pouze minimální odvody. Můžu toto období nějak nahradit, abych měla vyšší důchod?

Období, kdy jste jako OSVČ platila pouze minimální odvody na sociálním pojištění, bude pro Vás skutečně mít negativní dopad na výpočet starobního důchodu. Roky neúspěšného podnikání nyní zpětně nijak vylepšit pro důchodové účely nemůžete.

Dlouhé důchodové období

V dotazu neuvádíte, jak dlouho jste minimální platby jako osoba samostatně výdělečně činná platila a jaké příjmy jste měla ze zaměstnání před tím, než jste začala podnikat. Při výpočtu důchodu se hodnotí celý produktivní život, takže krátkodobě nižší příjmy měsíční částku důchodu příliš neovlivní. Skutečně záleží, jak dlouho jste minimální platby platila.

Rozhodné příjmy od roku 1986

Měsíční částka důchodu závisí na rozhodných příjmech, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, od roku 1986. Hodnotí se tedy velmi dlouhé období, z kterého se vypočítá průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě (tzv. osobní vyměřovací základ). Druhým důležitým důchodovým parametrem je získaná doba pojištění. Během plateb minimálního pojištění jste byla však důchodově pojištěna, z důvodu neúspěšného podnikání nevzniká žádná mezera v pojištění.

Odchod až do řádného starobního důchodu

Váš důchod můžete pravděpodobněji nejsnáze ovlivnit tím, že odejdete až do řádného starobního důchodu. Při dlouhodobém období minimálních plateb na sociálním pojištění jako OSVČ by byl měsíční důchod značně nízký. Zejména po zpřísnění výpočtové formule u předčasných důchodů od října by pro Vás měl být řádný starobní důchod prioritou.

Maximalizace vlastních úspor

V dotazu uvádíte, že Vám chybí do dosažení řádného důchodového věku pět let, což není mnoho, přesto ještě máte při pobírání zhruba průměrné mzdy čas a prostředky na vlastní spoření a investování na důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí