Poradna: Minimální zdravotní pojištění ze zaměstnání

štítky Pojištění Poradna Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Ondřej: Podnikám a platím měsíční zálohy na zdravotním pojištění. Nyní mám možnost nižšího přivýdělku na hodně zkrácený úvazek, kdy mzda bude cca pouze 14000 Kč. Vím, že i zaměstnanci musí platit nějaké minimální zdravotní pojištění. Existuje nějaká možnost, že bych napsal prohlášení nebo nějaký dokument, abych měl ze zaměstnání normální výpočet, když už platím zdravotní pojištění jako podnikatel?

Dle formulace dotazu předpokládám, že vykonáváte hlavní samostatnou výdělečnou činnost a přitom máte nyní možnost si k hlavní samostatné výdělečné činnosti přivydělat jako zaměstnanec. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být placeny alespoň minimální měsíční zálohy na zdravotním pojištění, takže musíte platit měsíční zálohy v roce 2024 v částce 2968 Kč a více.

Minimální zdravotní pojištění pro zaměstnance

OSVČ musí platit alespoň minimální zálohy na zdravotním pojištění, tak i při výpočtu zdravotního pojištění ze zaměstnání musí být dodržen minimální vyměřovací základ, který je na úrovni minimální mzdy. Sazba zdravotní pojištění je vždy 13,5 %.

Dopočet do minima

Za zaměstnance tak musí zdravotní pojišťovna měsíčně obdržet minimálně 2552 Kč (18900 Kč × 13,5 %), zaměstnavatel přitom platí za zaměstnance vždy 9 % z jeho hrubé mzdy a dopočet do minima jde k tíži zaměstnance. Dopočet do minima se týká zaměstnanců s hrubou mzdou nižší než 18900 Kč (právě z důvodu zkráceného úvazku). Výjimkou jsou však státní pojištěnci a zaměstnanci, kteří platí alespoň minimální zálohy jako osoba samostatně výdělečně činná.

Čestné prohlášení pro účetní

Aby mohla mzdová účetní ve Vašem případě vypočítat zdravotní pojištění z hrubé mzdy klasickým způsobem, tj. 4,5 % z Vaší hrubé mzdy, a neprováděl se dopočet do minima, potom musíte mzdové účetní odevzdat čestné prohlášení, kde uvedete, že jako OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost platíte každý měsíc alespoň minimální měsíční zálohy na zdravotním pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí