Poradna: Podnikání ve starobním důchodu a nulová daň z příjmu

štítky Daně Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Julie: Před týdnem jsem odešla do normálního důchodu. V roce 2024 budu stále podnikat. Zajímalo by mě, jaký mohu mít příjem, abych neplatila daň z příjmu?

Vzhledem k formulaci dotazu předpokládám, že si neplníte daňové povinnosti formou měsíční paušální daně.

Výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti

Řádní starobní důchodci mohou podnikat bez omezení. Výkon samostatné výdělečné činnost v řádném starobním důchodu se považuje pro účely placení sociálního a zdravotního pojištění za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. To znamená, že nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, tak jako je tomu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Sociální i zdravotní pojištění se vypočítá ze skutečného vyměřovacího základu.

Nulová daň z příjmu

Starobní důchodci nemají žádnou speciální daňovou úlevu při výpočtu daně z příjmu. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka je daň z příjmu nulová až do daňového základu 205600 Kč za rok 2024. Pokud budete uplatňovat 60% výdajový paušál, tak bude daň z příjmu nulová až do ročního příjmu 514000 Kč. V případě uplatnění nezdanitelných položek dle § 15 zákona o dani z příjmu může být daň z příjmu nulová i při vyšším ročním příjmu.

Sociální pojištění

Pokud je hrubý zisk do limitu, tak se z vedlejší samostatné výdělečné činnosti sociální pojištění neplatí. Pro celý kalendářní rok 2024 je limitem hrubý zisk (tj. příjem ponížený o výdaje) do 105520 Kč, při výkonu vedlejší činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Zdravotní pojištění platit budete

Zatímco daň z příjmu a sociální pojištění při nižším hrubém ročním zisku z výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti platit nebudete, tak zdravotní pojištění budete platit vždy, a to i při ročním zisku v jednotkách tisícikorun. Např. při hrubém zisku ve výši 50000 Kč činí roční zdravotní pojištění při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti 3375 Kč, tj. 13,5 % z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí