Poradna: Příjmy z podnikání pouze po část roku a platba pojistného

štítky Pojištění Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Evžen: Po celý rok 2023 jsem měl podnikání jako hlavní zdroj příjmů, vedu daňovou evidenci. Na účet jsem však dostával příjmy až od května. První měsíce jsem dělal přípravné práce a některé platby se zpozdily. Jak to bude s platbou zdravotního a sociálního pojištění za leden až duben, když jsem na účet neobdržel žádné peníze?

Vzhledem k tomu, že jste po celý rok 2023 vykonával hlavní samostatnou výdělečnou činnost, tak se Vám vypočte sociální i zdravotní pojištění z ročního vyměřovacího základu a od ročního sociálního i zdravotního pojištění se odečtou zaplacené zálohy během roku. V případě, že bude skutečný vyměřovací základ (polovina daňového základu) nižší než minimální vyměřovací základy pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění, tak se sociální i zdravotní pojištění vypočítá z minimálního vyměřovacího základu.

Minimální vyměřovací základy za celý rok

Protože jste hlavní samostatnou výdělečnou činnost vykonával po celý rok 2023 se na Vás budou vztahovat roční minimální vyměřovací základy, přestože jste peníze na účet z podnikání dostával pouze po část roku.

  • Roční minimální vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojištění činí 241944 Kč.
  • Roční minimální vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění činí 120972 Kč.

Výpočet pojistného ze skutečného vyměřovacího základu

V případě, že je skutečný vyměřovací základ vyšší než minimální vyměřovací základ, tak se pojistné vypočítá ze skutečného vyměřovacího základu. Roční pojistné je samozřejmě stejně vysoké, jako by bylo při stejně vysokém vyměřovacím základu za předpokladu, že by příjmy byly ve všech 12 měsících ve stejné výši.

Praktický příklad

Pan XY má hrubý zisk (příjem – výdaje) za rok 2023 ve výši 740000 Kč, podnikal pouze polovinu roku. Skutečný vyměřovací základ 370000 Kč je vyšší než minimální vyměřovací základy. Sociální pojištění činí 108040 Kč (370000 Kč × 29,2 %) a roční zdravotní pojištění 49950 Kč (370000 Kč × 13,5 %). Pan XY zaplatí na sociálním a zdravotním pojištění z podnikání stejnou částku, jako kdyby měl příjmy z podnikání ve stejné výši ve všech 12 měsících. Roční vyměřovací základ je v obou případech stejně vysoký.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí