Daňové zvýhodnění na děti v roce 2024

štítky Daně Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pro rok 2024 se ruší daňová sleva školkovné a omezuje se daňová sleva na manželku. Nadále si však bude moci jeden z rodičů snižovat daňovou povinnost o daňové zvýhodnění na děti.

Zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění na děti při výpočtu čisté měsíční mzdy. OSVČ až za celý kalendářní rok v daňovém přiznání. Daňové zvýhodnění na děti snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu a v případě, že je daňové zvýhodnění vyšší než daň z příjmu, tak náleží dokonce daňový bonus.

Měsíční částky daňového zvýhodnění

V roce 2024 činí daňové zvýhodnění na první dítě 1267 Kč, na druhé dítě 1860 Kč a na třetí a další dítě 2320 Kč. V případě, že je dítě držitelem průkazu ZTP/P, tak náleží daňové zvýhodnění ve dvojnásobné výši. Poprvé náleží daňové zvýhodnění za měsíc, kdy se dítě narodilo. Nárok na uplatnění daňového zvýhodnění na děti je nutné mzdové účetní doložit.

Praktický příklad

Zaměstnanec Václav má hrubou mzdu 44000 Kč a uplatňuje daňové zvýhodnění na dvě děti. Měsíční daň z příjmu tedy činí 903 Kč (44000 Kč × 15 % – sleva na poplatníka 2570 Kč – daňové zvýhodnění na dvě děti 3127 Kč).

TIP: Kalkulačka čisté mzdy v roce 2024

Potvrzení druhého zaměstnavatele nebo čestné prohlášení

V případě, že jeden z rodičů je zaměstnanec a druhý OSVČ, tak zpravidla uplatňuje daňové zvýhodnění na děti zaměstnaný rodič. V takovém případě má totiž rodina vyšší již čisté měsíční disponibilní příjmy, neboť u OSVČ se daňové zvýhodnění uplatní až za celý kalendářní rok. Pokud OSVČ vstoupí do režimu měsíčního daňového paušálu, tak nemůže ani daňové zvýhodnění na děti uplatňovat. Mzdová účetní pro uplatňování daňového zvýhodnění potřebuje od zaměstnance potvrzení od zaměstnavatele druhého z rodičů, že není daňové zvýhodnění uplatňováno nebo čestné prohlášení druhého z rodičů, že daňové zvýhodnění nečerpá.

Zkrácený úvazek a pracovní dohody

Práce na zkrácený úvazek nebo některou z pracovních dohod není překážkou pro uplatňování daňového zvýhodnění při výpočtu čisté měsíční mzdy nebo čisté měsíční odměny. Při práci pro dva zaměstnavatele však lze daňové zvýhodnění čerpat pouze u jednoho z nich, u kterého je podepsáno prohlášení k dani. Žádnou daňovou slevu si nelze nárokovat dvakrát.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí