Poradna: Budu kvůli výpovědi platit vyšší daně za rok 2023?

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Olga: V zaměstnání jsem obdržela výpověď a od prosince jsem nezaměstnaná. Každý rok mi byly vráceny nějaké daně, protože mám dceru ve škole a spořím si na důchod. Jak to bude za letošní rok? To kvůli výpovědi koncem roku budu platit vysoké daně?

Během roku se odvádí ze mzdy zálohová daň z příjmu. V ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání se následně vypočítá roční daňová povinnost, od které se odečtou právě zaplacené zálohy na dani z příjmu během roku. V případě, že jsou zaplacené zálohy na dani z příjmu vyšší než vypočtená roční daň z příjmu, tak vzniká nárok na daňový přeplatek, o který mají zaměstnanci následně vyšší výplatu po provedeném ročním zúčtování daně. Dle formulace dotazu to býval i Váš případ. Důvodem je skutečnost, že daňové odpočty a některé daňové slevy je možné uplatnit až za celý kalendářní rok.

Vyšší daně platit nebudete

Z důvodu obdržení výpovědi koncem roku nebude Vaše roční daňová povinnost zbytečně vyšší. Pokud nesplňujete některou ze zákonných povinností, proč si sama musíte podat daňové přiznání, tak můžete svého posledního zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daně. V praxi si však řada zaměstnanců v takových případech sama dobrovolně podává daňové přiznání a daňový přeplatek jim bude zaslán právě na základě vyplněného daňového přiznání. K vyplnění daňového přiznání budete od zaměstnavatele potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2023. Zpravidla toto potvrzení předkládají zaměstnanci automaticky při ukončení pracovního poměru.

Školkovné a nezdanitelné položky

Za rok 2023 je možné uplatnit školkovné až do částky 17300 Kč na každé dítě ve školce, nárok se prokazuje potvrzení od školky. Školkovné snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. Odpočet u doplňkového penzijního spoření nebo penzijního připojištění se prokazuje potvrzením příslušné penzijní společnosti. Daňové odpočty snižují, na rozdíl od daňových slev, daňový základ. Na doplnění uvádím, že v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daně za rok 2023 se uplatní sleva na poplatníka v plné roční částce 30840 Kč, přestože jste v prosinci nezaměstnaná. To znamená, že i z důvodu uplatnění slevy na poplatníka v plné částce Vám vznikne nárok na daňový přeplatek ve výši 2570 Kč, což je nevyužitá poměrná část slevy na poplatníka za prosinec.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí