Elektronické dálniční známky

štítky Auto–moto Daně přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Od letošního roku jsou v Česku zavedeny elektronické dálniční známky, které již např. několik let dobře fungují na Slovensku. Výhody jsou jasné: značná úspora na straně státu a větší komfort pro řidiče.

Zavedením elektronické dálniční známky stoupne státní finanční výnos, neboť se sníží výdaje za distribuci, navíc kontrola (spárování dle SZP) zaplacení dálniční známky dálničními kamerami nebo kamerami Policie ČR nebo Celní správy ČR bude jednoznačnější.

Výhody pro řidiče

Zavedení elektronických dálničních známek přináší majitelům aut několik výhod. Podívejme se na některé z nich. Odpadá lepení a odstraňování dálniční známky z čelního skla vozu, např. při tolik oblíbené cestě do Chorvatska tak klesá počet dálničních známek vylepených na skle, což zlepšuje řidiči výhled. Roční elektronickou dálniční známku je možné koupit kdykoliv během roku a přitom bude platit 12 měsíců, neboť má klouzavou platnost, nedochází k propadnutí několika měsíců, jako tomu bylo u lepených dálničních známek.

Vyřízení několika pohyby „myší“

Koupit dálniční známku přes internet (www.edalnice.cz) je jednoduché, systém je podobný jako u jiného nákupu. Velmi důležité je pohlídat si uvedení správné SZP (pro kontrolu se zadává dvakrát), neboť elektronická dálniční známka je nepřenosná a platí právě pro konkrétní auto. Při platbou kartou je možné zakoupit dálniční známku několik minut před plánovaným odjezdem, na uvedený email přijde obratem potvrzení o zaplacení. Jaké jsou standardní ceny dálniční známky v roce 2021: 1500 Kč (roční), 440 Kč (30denní) a 310 Kč (10denní).

Pozor na pokutu

Jezdit bez dálniční známky se rozhodně nevyplatí, neboť hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Pro opětovný nákup dálniční známky po uplynutí její splatnosti je opět nový systém výhodný, neboť upozorní majitele auta SMS o ukončení její platnosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí