Peníze dělají peníze

čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Příjmy ze zaměstnání či výkonu samostatné výdělečné činnosti jsou spojeny přímo s vykonávanou činností. Pasivní příjmy jsou tolik atraktivní, protože plynou bez přímo vykonávané práce. Mít pasivní příjmy mohou mít i občané aktuálně s nižšími pracovními příjmy. Základem je finanční plánování a investování.

Pro všechny lidí je ideálním stavem, když jejich úspory, investice či majetek generují další peníze. Pasivní příjmy však nejsou bez starostí, vždy je nutné činit finanční rozhodnutí a o peníze či majetek se starat. Pravidelný pasivní příjem (např. z pronájmu) přináší významnou svobodu, kdy je díky tomu možné např. v práci pracovat jen na zkrácený úvazek.

Lze začít i s nižšími částkami

Pasivní příjem není záležitostí pouze bohatých lidí. Mít dlouhodobé pasivní příjmy mohou mít i lidé s aktuálně nižšími příjmy. Vždy je nutné nějak začít a rozhodnout se. Např. při pravidelném měsíčním investování do různých cenných papírů je možné začít i s nižšími částkami a ty postupem času při zlepšení finanční situace zvyšovat. Každou investici je potřeba přizpůsobit investičnímu sklonu k riziku. Při investování do cenných papírů je vhodná dlouhodobá spolupráce s finančním poradcem výhodná. Důležité je vždy učinit první kroky a přizpůsobit rodinný rozpočet a plánování pravidelnému investování či spoření.

Pasivní příjmy nejsou bez rizika

Se všemi pasivními příjmy je spojeno určité riziko, se kterým je nutné počítat a činit veškerá opatření, aby se minimalizovalo a v případě, že to jde jenom omezeně, tak počítat s tím, že taková investice může generovat velmi zajímavý pasivní příjem, ale může být i neúspěšná. Jaká jsou např. rizika?

  • Hodnota vybraných cenných papírů během let klesá.
  • Nemovitost pořízenou za účelem pronájmu se nedaří dlouhodobě pronajímat za požadovanou částku.
  • Koupená nemovitost za účelem jejího dalšího prodeje se ziskem se nedaří prodat za adekvátní částku.
  • Nemovité věci určené k jejich dalšímu zhodnocení klesají na ceně.

Nehrát na jednu kartu

Pasivní příjmy mohou být významným finančním zdrojem rodinného rozpočtu. Každá investice by však měla odpovídat rodinné finanční situaci a neměla by být jednostranně zaměřena, diverzifikace aktivit významně snižuje finanční ztrátu a životní problémy spojené s neúspěšnou investicí.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí