Exekuce celkovou dlužnou částku zvyšuje

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Pro běžné lidi je téměř nemožné se probíhající exekuci vyhnout. Pole působení exekutora je široké, navíc náklady na exekuci nejsou rozhodně nízké. Řešení? Zkusit exekuci předejít a v nejhorším případě s exekutorem spolupracovat.

Dluhy se musí platit, ať už se jedná o firemní závazky nebo závazky z podnikání nebo občanského života. Rok od roku si všichni věřitelé své pohledávky více hlídají a přistupují k jejich vymáhání co nejdříve po splatnosti.

Proč reagovat na upomínky věřitele?

Jakmile se obdrží upomínka o zaplacení, tak je potřeba ji co nejdříve uhradit, pokud k nezaplatí došlo jenom např. z důvodu zapomnění nebo opomenutí. Jestliže je důvodem nezaplacení špatná finanční situace, tak je dobré se s věřitelem rychle spojit a říci mu, že o dluhu víme a že k úhradě dojde velmi rychle (např. pokud sami očekáváme příjem peněz v brzkém čase). Při špatné finanční situaci je dobré zkusit najít mimosoudní řešení, např. úhradu dluhu ve splátkách.

Proč zabránit exekuci?

Exekutoři mohou pro své oprávněné věřitele vymáhat plnění různými způsoby, např. formou přikázání pohledávky na účtech u bank a jiných peněžních institucí, přikázáním jiné pohledávky, formou srážek ze mzdy, pracovní odměny, důchodu a nemocenských dávek, formou prodeje nemovitých nebo movitých věcí. Vyhnout se exekuci je velmi složité a exekuce může probíhat několik let.

Co když došlo k exekuci?

V případě finančních problémů je nejlepší situaci řešit aktivně a zkusit s věřitelem najít možnost přijatelnou pro obě strany. V praxi však někteří lidé hrají mrtvého brouka a předpokládají, že čas všechno vyřeší. Není tomu tak. Dříve nebo později dojde k exekuci. Nařízení exekuce se přitom neustále zrychluje, neboť věřitelé již mají dostatek zkušeností, že právě rychlost vymáhání výrazně zvyšuje šanci na úspěšnou exekuci. Jakmile již dojde k exekuci, tak je opět lepší řešit vše co nejdříve s exekutorem a spolupracovat a snížit tak náklady na exekuci a alespoň částečně eliminovat velmi nepříjemné stresové situace spojené s exekucí.

Exekuce z důchodu

Čím dříve se podaří veškeré dlužné částky během exekuce uhradit, tím nižší celkové náklady na exekuci budou. Aktivním přístupem a předejití exekuci se dají celkové náklady spojené s úhradou dluhů významně snížit. Případné exekuci se přitom nedá vyhnout, a to ani odchodem do důchodu. Exekučním srážkám totiž podléhá i pravidelný měsíční státní důchod.

Petr Gola

Další články k tématu Rodinné dluhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí