Umění řízení rodinných financí

čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

I rodiny s vyššími měsíčními příjmy se dostávají do finančních problémů a následně zabředávají do kolotoče úvěrů a půjček, ze kterého je velmi složité nalézt zpět finanční rovnováhu. Přitom i při nižších rodinných příjmech mají mnohé domácnosti „zdravé“ rodinné finance. Základem je finanční plánování.

Rodinný životní styl by měl vždy odpovídat finančním možnostem. Při dočasném poklesu rodinných příjmů je nutné omezit v odpovídající výši i rodinné výdaje. Základem rodinného finančního zdraví je pravidelné sestavování a dodržování rodinného rozpočtu, kde výdaje odpovídají rodinným příjmům.

Znejte přesně své příjmy a výdaje

Rodiny by měly znát přesně své měsíční příjmy a strukturu výdajů. Finanční rozpočet se sestavuje vždy vyrovnaný, v případě dobré finanční situace je vhodné maximalizovat spoření a investování. Ke zlepšení finanční situace následně vedou dvě cesty: zvyšování rodinných příjmů a omezování výdajů. Zvýšit příjmy nejde v některých případech hned nebo se to z různých důvodů nedaří, dělat však každý měsíc revizi výdajů a hledat úspory na výdajové stránce však většinou jde. Pokud ale výdaje odpovídají rodinným příjmům, potom je potřeba se zaměřit především na příjmovou stránku rozpočtu.

Jak zvýšit rodinné příjmy?

Někteří zaměstnanci nejsou spokojeni se svým mzdovým ohodnocením, přesto však nepodnikají žádné kroky, jak danou situaci změnit. Aktuální situace na trhu práce je přitom příznivá, nízká nezaměstnanost tlačí zaměstnavatele ke zvyšování mezd. Když tedy současný zaměstnavatel nechce ani přes kvalitní pracovní výkony zvýšit mzdu, potom je řešením hledání nového pracovního uplatnění. Zaměstnanci, kteří nechtějí z různých důvodů změnit práci, přestože si opodstatněně myslí, že mají nárok na vyšší mzdu, si mohou alespoň přivydělat pro jiného zaměstnavatele. I nabídka brigád je nyní vyšší než v minulosti. V praxi si zaměstnanci, kteří chtějí zlepšit svoji finanční situaci, přivydělávají zpravidla na dohodu o provedení práce pro jiného zaměstnavatele.

Praktický příklad

Pan Šimčík pracuje na hlavní pracovní poměr pro svého zaměstnavatele. Plánuje však rekonstrukci domu a pan Šimčík má obavy, aby měsíční splátka úvěru neznamenala velký zásah do rodinného hospodaření, a proto se rozhodne, že si bude ke svému stálému příjmu ze zaměstnání ještě přivydělávat. Na základě dohody o provedení práce pro jiného zaměstnavatele si měsíčně přivydělá 8 000 Kč. Pan Šimčík si chce tímto přivýdělkem po dobu několika měsíců vytvořit určitou finanční rezervu pro nečekané výdaje během splácení úvěru. Původně chtěl totiž pan Šimčík s rekonstrukcí ještě rok počkat, ale aktuální situace to nedovolila. Pro pocit finanční jistoty si tedy pan Šimčík našel tuto několikaměsíční brigádu.

Petr Gola

Další články k tématu Rodinné dluhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí