Skutečně potřebujeme úvěr?

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dobře naplánovaný a promyšlený úvěr může pomoci rozjet vlastní byznys, díky dobré hypotéce může rodina bydlet ve svém nebo může úvěr pomoci úspěšně zvládnout vytouženou vysokou školu a následně zvýšit šance na úspěšnou pracovní kariéru. V řadě jiných případů však může úvěr znamenat pro budoucnost finanční nepříjemnosti.

Výhodný a promyšlený úvěr na bydlení (pořízení nebo zařízení), vzdělání nebo vlastní podnikání můžeme chápat jako dobrou investici. V těchto případech čerpání úvěru pomáhá překlenout nesoulad mezi příjmy a výdaji a pomáhá zvyšovat kvalitu našeho života. Rozhodně však neplatí, že každý úvěr je dobrý. Pořizování věci na úvěr, jejichž životnost je nižší než doba splácení úvěrů nebo na věci, které nutně nepotřebujeme, jsou špatným finančním rozhodnutím. V oblasti rodinných financí přitom platí, že špatná finanční rozhodnutí ovlivňují rodinné hospodaření na dlouhou dobu.

S volbou úvěru se nespěchá

Splácení hypotéky nebo úvěru na rozjezd podnikání je dlouhodobou záležitostí. Rozhodně se nevyplácí spěchat. Vždy je nutné mít důkladné vlastní kalkulace, jak vysoké splátky úvěru jsou finančně únosné, v propočtech je vhodné počítat i se zhoršením finanční situace. Každý úvěr je nutné řádně splácet, věřitelé si své pohledávky hlídají a velmi důsledně je vymáhají. Při hledání úvěru by první volbou měla být banka, přestože vyřízení úvěru je zdlouhavější a vyžaduje se více papírování. Banka má zájem, aby byl úvěr řádně a včas splacen, v případě dočasných finančních problémů je možné s bankou najít řešení, např. prodloužení doby splatnosti úvěru při současném snížení měsíční splátky úvěru.

Odložení spotřeby přináší finanční úsporu

Při čerpání každého úvěru je nutné počítat s tím, že celkové náklady na úvěr zvyšují úroky, které je nutné zaplatit. Jestliže je to možné, tak je vhodné si na pořízení požadované věci našetřit a odložit tak spotřebu. Klidná hlava nezatížená měsíčními splátkami úvěru a žádné finanční závazky jsou lepší než kupovat např. elektroniku nebo dovolenou na úvěr. S dobrým rodinným finančním plánováním je možné maximalizovat úspory za účelem pořízení požadovaného zboží nebo služby.

Úvěr ano či ne?

Posuzovat situaci, zdali je úvěr správným rozhodnutím či špatným je nutné individuálně. Pořízení stejné věci může být dobrým rozhodnutím i špatným.

Praktický příklad

Pan Novák dojíždí denně do práce 19 km autem, jiné spojení nepřichází do úvahu. Panu Novákovi se pokazí jeho starší auto a oprava je nerentabilní. Pořízení nového vozu (např. i ojetého z autobazaru) na úvěr je správným řešením, protože pan Novák potřebuje auto pro dojíždění do práce. Naproti tomu pan Krejčí má dobré auto, ale chce si koupit nový model, který neodpovídá jeho finanční situaci. Nákup nového auta na úvěr v případě pana Krejčího by byl špatným finančním rozhodnutím.

Petr Gola

Další články k tématu Dluhová past

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí