Cestovní pojištění

štítky Cestování Pojištění čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Při cestování se lehce může stát nějaká nepříjemná událost, třeba cestovatel onemocní nebo se mu přihodí úraz. Ovšem náklady na akutní léčbu takové nepříjemnosti se v některých případech mohou vyšplhat až do milionů. A právě tomuto má cestovní pojištění zabránit; takže za pár korun se můžete v případě nepříjemnosti vyhnout vážným finančním komplikacím.

Ale ne ve všech případech je bezpodmínečně nutné si sjednávat cestovní pojištění. Pokud se vydáte na cestu po EU, tak platí, že díky povinnému zdravotnímu pojištění máte právo na stejnou zdravotní péči jako místní občané. Tady se ovšem skrývá jedno velké „ale“. My jsme zvyklí, že zdravotnictví nás občany skoro nic nestojí, ovšem** v jiných zemích EU je tomu jinak; tady se povinná spoluúčast může vyšplhat do obstojné výše; třeba v Rakousku se poplatek za den v nemocnici pohybuje okolo 10 EUR a položka na receptu stojí 4,70 EUR; avšak zdravotní pojištění se nevztahuje na převoz sanitkou do vlasti a toto může stát až několik desítek tisíc eur.** Právě cestovní pojištění kryje i tyto poplatky. Mnohé banky také nabízejí ke svým platebním kartám cestovní pojištění. Tady je ale třeba podotknout, že tato pojištění se liší banka od banky a také, pokud nemáte obzvlášť drahou platební kartu, jsou dost omezené – mají např. nižší limit max. plnění a také obsahují různé výjimky.

Komerční cestovní pojištění uhradí všechny nezbytné zdravotní výlohy, pokud utrpíte v zahraničí úraz nebo pokud onemocníte. To tedy znamená uhrazení lékařského ošetření, samotné léčby, léků či nezbytných převozů. V případě smrti pojišťovna taktéž zajistí převoz ostatků zpět do ČR. Mnohdy se s cestovním pojištěním pojí tato doplňková pojištění: úrazové pojištění, pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti či pojištění storno poplatků.

Další důležitou věcí jsou maximální limity plnění, ty se obvykle pohybují okolo 1,5 milionů korun, ale konkrétní částka je různá dle jednotlivých pojišťoven. Tyto limity určují maximální částku, kterou za vás pojišťovna uhradí. Pokud výlohy tuto částku překročí, vše další si již musíte platit sami. Samozřejmě si můžete vybrat z několika variant pojištění, přičemž u té dražší varianty budete mít i vyšší limit max. plnění i jiné výhody.

Cestovní pojištění je poměrně flexibilní produkt, což je jeho výhodou ale z jistého pohledu i nevýhodou. Můžete si vybrat pojištění na přesnou dobu svého zahraničního pobytu a na co všechno se toto pojištění bude vztahovat. Tady je ale skryt háček, lehce se může stát, že něco přehlédnete a vyjedete nepojištěni proti nějaké činnosti, kterou normálně hodláte na cestách provozovat (dobrým příkladem je lyžování – tady platí, že jste pojištěni jen na jízdu po vyznačených sjezdovkách, ovšem pokud chcete jezdit i mimo vyznačené trasy, musíte se připojistit). Pokud např. hodláte provozovat adrenalinové sporty, nestačí obyčejné turistické nebo služební pojištění a taktéž je nutné si zjistit, zda na ten a ten druh sportu se vztahuje základní pojištění. Tedy nejlépe je zjistit si vše důkladně předem a pojistit se skutečné na míru.

Další nespornou výhodou cestovního pojištění je asistenční služba, která vám v případě problému poradí či zařídí vše potřebné. Pokud neumíte jazyk dané země, tak lze přes ni komunikovat s lékaři. Zařídí převoz do vhodného zdravotního zařízení, lékaře i garance plateb za léčbu. Zrovna asistenční služba je asi největší výhodou oproti obyčejnému zdravotnímu pojištění, protože když se něco stane, nejste odkázání jen na sebe.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí