Jakub Šenovský (všechny články)

Nakupování Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

Finanční krize se skloňuje ve světových i českých médiích již nějaký čas, a to obzvláště často ve spojení s automobilovým průmyslem. Jenže pro běžného zákazníka přináší taková krize řadu výhod. Když nic jiného, tak alespoň došlo k rapidnímu snížení cen nových i ojetých aut. Prodejci se předhánějí, kdo se odváží jít s cenou ještě více dolů či nabídnout výhodnější leasingový program. Pokud tedy uvažujete o koupi auta, je právě teď ta nejlepší doba.

Daně Právo čtení na 3 minuty

V říjnu minulého roku poslanci schválili možnost odpisu až 24 800 korun, jestliže daňový poplatník takzvaně „vyživuje“ svou manželku (manžela), tedy pokud partnerovy příjmy nepřekročí hranici 68 tisíc korun za rok. Dříve byla možnost této slevy jen do výše 38 040 korun. Toto rozhodnutí poslanců má zpětnou platnost, to znamená, že je možné tuto slevu uplatnit již na daňovém přiznání za rok 2008. Mohlo se stát, že mnozí tuto změnu nezaregistrovali, nebo jen nemají jasno, co vše se do příjmů manžela/manželky započítává. Podívejme se tedy blíže na dané podmínky tohoto odpočtu.

Daně Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

Lidé po celém světě velice rádi žijí na dluh. To se týká i bydlení, kdy je hypotéka často jediným řešením, jak brzy bydlet “ve svém“. Podobná je situace i v České republice, což dokazuje fakt, že celkový počet uzavřených hypoték již přesáhl 400 000. V době podávání daňových přiznání se vám však hypotéka může vyplatit – pokud totiž máte hypoteční úvěr či úvěr ze stavebního spoření, můžete si úroky, které jste celoročně bankám nebo stavebním spořitelnám platili, odepsat ze základu daně. A to do celkové výše až 300 000 korun. Podívejme se společně, co vše je k takovému úkonu potřeba.

Politika čtení na 3 minuty

V posledních dnech slýcháme pojem NERV stále častěji, pro mnohé z nás však toto slovo může zastřešovat činnost, jejíž konkrétní cíle nám jsou nejasné či nesrozumitelné. Co to tedy je NERV a jaká je skutečná podstata tohoto rodícího se fenoménu? Národní ekonomická rada vlády (NERV) byla ustanovena 8. 1. 2009 jako odborný poradní a konzultační orgán vlády České republiky pro oblast ekonomiky a hospodářství.

Cestování Pojištění Právo čtení na 3 minuty

Na začátku roku 2009 vešel v platnost nový zákon, který upravuje povinnost volat k dopravní nehodě policii. Nově je ustanoven limit výše škody 100 000 korun; pokud je tento limit přesáhnut, je nutné zavolat policii. Ale i pokud není limit dosažen, účastníci nehody musí sepsat jednotný evropský formulář Záznam o dopravní nehodě. Podívejme se tedy, jak se má od nového roku postupovat při dopravní nehodě.

čtení na 3 minuty

Film je zajímavé umění, a to hlavně tím, že je bytostně kolektivní, tedy pokud chceme, aby výsledek skutečně stál za to. Takže zatímco malíř, spisovatel, či hudební skladatel dokáže tvořit sám a takřka bez prostředků, k filmu je potřeba celá řada více či méně důležitých lidí a navíc se film neobejde bez peněz, pořádných peněz. Podívejme se tedy, jaké jsou ty nejdražší filmy všech dob.

Investice čtení na 2 minuty

Finanční krize nedoléhá tvrdě na jen na bankovní sektor, ale již zasáhla snad každého, a to obzvlášť ve Spojených státech. Americké automobilky, které již v posledních letech začali výrazně ztrácet na například asijské konkurenty, zažívají tak velmi těžké období, natolik těžké, že sami hrozí, že pokud nedostanou státní dotaci, tak zkrachují a jejich pád strhne sebou mnohé další a bude zasazena další těžká rána americké ekonomice. Jenomže americký senát v posledních dnech tuto pomoc odmítl. Možná tak padne jeden ze symbolů hospodářského vzmachu Spojených států v minulém století, protože bez firem jako General Motors, Ford a Chrysler si mnozí neumějí ani Ameriku představit.

čtení na 2 minuty

Když v roce 1994 začala v České republice vysílat Nova, bylo z toho velké pozdvižení. Vždyť divák zvyklý na poněkud fádní a neprůbojný program České televize, dostal konečně něco nového, co do té doby mohl vidět tak snad na západních (hlavně německých) komerčních kanálech, jimž ovšem ale každý nerozuměl. Netrvalo to dlouho a Nova ovládla český národ, tedy alespoň co se sledovanosti týče.

Osobnosti Politika čtení na 3 minuty

4. listopadu 2008 Barack Obama zvítězil nad Johnem McCainem a byl tak zvolen americkým prezidentem. Až 20. ledna 2009 nastoupí do úřadu, bude 44. prezidentem v pořadí a prvním s tmavou barvou pleti. Nastala tak historická chvíle, neboť zvolením Obamy do úřadu se Spojené státy podle mnohých staly skutečně mnohorasovým národem. Oprávněně lze tak říct, že pro spoustu lidí (a hlavně pro menšiny) je Barack Obama velkou nadějí a také velkou inspirací.

Osobnosti Politika čtení na 3 minuty

George Walker Bush je 43. prezidentem Spojených států a jako takový se zasloužil hned o několik historických nej. Dalo by se říct, že George W. Bush je prezidentem dvou katastrof, které mohutně zahýbaly s jeho oblíbeností u obyvatelstva USA – po Jedenáctém září se stal nejoblíbenějším prezidentem od roku 1938, kdy se průzkumy oblíbeností prezidentů dělají, ale po hurikánu Katrina jeho popularita začala prudce klesat, až v květnu tohoto roku průzkum pro CNN ukázal, že Bushovi nevěří přes 70% Američanů, čímž překonal dosavadní rekord Richarda Nixona.

Investice Nakupování čtení na 3 minuty

V moderní době se snad nenajde někdo, jehož život je pod větším dohledem, než právě slavní a bohatí, tedy jedním slovem celebrity. To ale také znamená, že nepostradatelnou vlastností celebrity musí být i určitý exhibicionismus a okázalost. A s nemenší okázalostí utrácejí také své peníze, ať již z nějaké podivné úchylky nebo z pouhé potřeby být i nadále vidět, tedy být stále celebritou.

Praktické

Populární na Dům financí