Cestovní pojištění – nezbytný doplněk na hory

štítky Cestování Nakupování Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Vyrážíte-li na hory za zimními radovánkami do zahraničí, je potřeba myslet také na cestovní pojištění. Jinak se můžete dostat do situace, kdy ani vaše celoživotní úspory nebudou stačit na pokrytí všech vzniklých výdajů. Na co všechno se lze pojistit?

Na počátku roku 2012 jste se mohli setkat s řadou článků, které informovali o Čechovi, kterého na Slovensku zachraňovala Horská služba a pak tento zásah musel hradit ze svého, protože nebyl pojištěný. Částka se vyšplhala až ke statisícům.

Máme si Evropský průkaz zdravotního pojištění, ten ale poskytuje pouze minimální ochranu. Umožňuje ošetření pouze v těch lékařských zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů. Navíc vám zahraniční lékaři poskytnou stejnou péči jako domovským pacientů. Připravte se tedy, že budete muset uhradit danou spoluúčast, která se může vyšplhat také na slušnou částku. A co se týká případného převozu do České republiky, tak na to můžete zapomenout.

Uzavření cestovního pojištění nepodceňujte ani v případě, kdy odjíždíte pouze na víkendový pobyt. Pojišťovny umožňují uzavřít pojištění na vámi stanovený počet dní. Minimální délka je jeden den. Cena cestovního pojištění je minimální oproti možnému riziku, kdy vzniklé náklady budete muset hradit z vlastní kapsy. Navíc k pojištění získáváte řadu doplňkových služeb ať už v podobě asistenčních služeb či právní asistence.

Navíc, pro sjednání cestovního pojištění nemusíte ani na pobočku pojišťovny. Řada pojišťoven již nabízí možnost on-line sjednání. Při on-line sjednání pojišťovny nabízejí slevu z celkového pojistného.

Na co se pojistit?

Základem cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh. Jedná se o pojištění, které kryje náklady vzniklé v těch situacích, kdy musíte využít lékařského ošetření. Pojištění se vztahuje na krytí výše zmíněné spoluúčasti, převozu do lékařského zařízení a přepravu zpět do České republiky. Doporučovaným limitem pojistného krytí je částka 1,5 mil. Kč. V případě cestovního pojištění od Allianz pojišťovny je pojištění léčebných výloh s neomezeným limitem.

Druhým základním pojištěním, které byste do cestovního pojištění měli zahrnout je pojištění odpovědnosti. To vám poskytuje ochranu v případě, kdy se dostanete do kolize na sjezdovce a způsobíte zranění někomu jinému. Můžete tak předejít nepříjemným soudním tahanicím. Pojištění odpovědnosti se však nevztahuje pouze na krytí škod na zdraví, ale také na majetku. Stejně jako u léčebných výloh i zde volíte limit výše pojistné ochrany.

Pojišťovny dále nabízejí řadu připojištění jako je úrazové pojištění, pojištění zavazadel nebo také pojištění stornovacích poplatků a další.

Se zajímavou nabídkou přišla loni Česká pojišťovna, která pro lyžaře cestující na Slovensko připravila speciální produkt, který zahrnoval také pojištění pro případ zásahu horské služby. Produkt prozatím v nabídce pojišťovny není. Otázkou je zda ho bude nabízet i pro letošní lyžařskou sezónu.

Modelový příklad

Cestovní pojištění čtyřčlenné rodiny s dětmi šest a patnáct let zahrnující pojištění léčebných výloh a pojištění odpovědnosti na osm. Rodina se bude věnovat pouze sjezdovému lyžování.

Pojištění je záležitostí pár stovek korun a ve finální ceně za dovolenou hraje minimální roli. Proto se vyplatí do tohoto „doplňku“ určitě investovat.

Šárka Pešková

Další články k tématu Zimní dovolená

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí