Jaké daně se platí ze mzdy v roce 2015?

štítek Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Hrubá mzda a čistá mzda, kterou obdrží zaměstnanci na svůj bankovní účet od svého zaměstnavatele, se liší. Z hrubé mzdy jsou zaměstnanci sraženy jeho zaměstnavatelem povinné daně. Jaké daně platí zaměstnanci z hrubé mzdy?

Přestože je pro zaměstnance nejdůležitějším údajem jeho čistá mzda, tak pro výpočet většiny státních dávek je určující hrubá mzda. Od výše hrubé mzdy se odvíjí výše státního důchodu nebo nemocenských dávek. Z hrubé mzdy je zaměstnanci sraženo jeho zaměstnavatelem sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu fyzických osob.

Zdravotní pojištění

Na zdravotním pojištění platí zaměstnanci 4,5 % ze své hrubé mzdy. Výše zdravotního pojištění se zaokrouhluje na celá Kč nahoru. Při výpočtu zdravotního pojištění se neuplatňují žádné slevy nebo nezdanitelné položky jako je tomu v případě daně z příjmu fyzických osob. Z tohoto důvodu je možné zdravotní pojištění nazvat skutečnou rovnou daní, neboť zaměstnanci se stejnou hrubou mzdou odvádí na zdravotním pojištění stejně. U daně z příjmu fyzických osob tomu tak nemusí být. Zdravotní pojištění zasílá na účet příslušné zdravotní pojišťovny zaměstnavatel. Při změně zdravotní pojišťovny je zaměstnanec povinen tuto skutečnost co nejdříve sdělit mzdové účetní, aby bylo zdravotní pojištění zasláno na účet správné zdravotní pojišťovny. Na trhu působí v současné době 7 zdravotních pojišťoven. Změnit zdravotní pojišťovnu je možné vždy od 1. ledna nového roku. Přihlásit se k nové zdravotní pojišťovně je však nutné do konce června. Kdo chce tedy změnit zdravotní pojišťovnu od 1. ledna 2016, ten se musí do konce června 2015 přihlásit u nové zdravotní pojišťovny.

Sociální pojištění

Zatímco zdravotní pojišťovnu si může každý občan vybrat, tak správou sociálního pojištění je ve všech případech pověřena ČSSZ (Česká správa sociálního zabezpečení). Zaměstnanci odvádí na sociálním pojištění 6,5 % ze své hrubé mzdy. Rovněž za odvod sociálního pojištění je zodpovědný zaměstnavatel. Na výši odvodů na sociálním pojištění mimo jiné závisí i výše státního důchodu.

Daň z příjmu fyzických osob

V Česku je stanovena rovná 15% sazba daně z příjmu fyzických osob. Občané s nadstandardním příjmem ještě odvádí 7% solidární příspěvek. Za rok 2015 se odvádí z roční částky nad 1 277 328 Kč. Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob se uplatňují daňové slevy. Měsíčně mohou zaměstnanci uplatnit v roce 2015 tyto daňové slevy:

  • 2 070 Kč na poplatníka
  • 335 Kč na studenta
  • 1 345 Kč na držitele průkazu ZTP/P
  • 210 Kč na invaliditu 1. nebo 2. stupně
  • 420 Kč na invaliditu 3. stupně

Dále mají zaměstnanci s dětmi nárok na daňové zvýhodnění na děti. Z důvodu uplatnění daňových slev se může výše čistá mzda zaměstnanců se stejnou hrubou mzdou lišit.

Čistou mzdu v roce 2015 si můžete spočítat zde: 2015 Výpočet čisté mzdy

Daňové slevy, nezdanitelné položky a roční zúčtování

Při ročním zúčtování prováděném zaměstnavatelem za zaměstnance lze uplatnit další daňové slevy a nezdanitelné položky, které se nedají uplatnit během roku. Do 15. února 2016 bude nutné doručit mzdové účetní všechny doklady pro uplatnění daňových slev a nezdanitelných položek za rok 2015. Typickou daňovou slevou je sleva na manželku ve výši 24 840 Kč za celý rok, když nemá manželka během celého roku vlastní příjmy vyšší než 68 tisíc Kč. Nejznámějšími nezdanitelnými položkami jsou: odpočet zaplacených úroků z úvěru na bydlení (až do částky 300 tisíc Kč), odpočet životního pojištění (až do částky 12 tisíc Kč) a odpočet penzijního připojištění nebo životního pojištění (až do částky 12 tisíc Kč).

Petr Gola

Další články k tématu Daně ze mzdy v roce 2015

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí