Dohoda je pro přivýdělek ideální

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Práce na dohodu o provedení práce během letních měsíců je pro studenty i jejich zaměstnavatele výhodná. Jednoduchá administrativa a neplacení povinného pojistného, jestliže je měsíční odměna 10 tisíc Kč a méně, to jsou hlavní výhody.

Studenti mají vyřešen svůj pojistný vztah vůči své zdravotní pojišťovně, neboť zdravotní pojištění za studenty platí stát. Proto studentům nevadí pracovat pouze na základě dohody o provedení práce s měsíční odměnou 10 tisíc Kč a méně. Naopak z důvodu neplacení sociálního a zdravotního pojištění do uvedeného limitu je to pro studenty výhodné.

Odměna do limitu a platba zdravotního pojištění

Např. čtyřicátník pracující pouze na základě dohody o provedení práce s měsíční odměnou 10 tisíc Kč a méně, třeba i pro více zaměstnavatelů současně, nemá totiž vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny. Protože neplatí ze zaměstnání zdravotní pojištění, tak není považován za zaměstnance. V registru zdravotní pojišťovny je tak veden jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a má povinnost platit měsíčně zdravotní pojištění ve výši 1 148 Kč (13,5 % z minimální mzdy 8 500 Kč), přestože nemá povinnost platit z odměny z dohody o provedení práce zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění musí být vždy placeno, pouze za státní pojištěnce (např. právě studenty) platí zdravotní pojištění stát.

Dohoda o provedení práce musí být písemně

Pro jednoho zaměstnavatele je možné během roku pracovat na základě dohody o provedení práce maximálně 300 hodin, přičemž dohoda o provedení práce musí být vždy uzavřena písemně. Do maximálního rozsahu se započítávají všechny dohody o provedení práce sjednané mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem během roku.

Příjem u dohody není omezen

V písemné dohodě o provedení práce je potřeba vymezit pracovní úkol, sjednanou odměnu za provedení, rozsah práce i dobu v níž má být pracovní úkol proveden. Při stanovení odměny za vykonanou práci dle dohody o provedení práce se uplatňuje smluvní volnost, což znamená, že výše odměny není limitována, přihlíží se samozřejmě k charakteru práce.

Výhody pro zaměstnavatele

U dohody o provedení práce nemusí zaměstnavatel odvést ze sjednané odměny sociální a zdravotní pojištění, jestliže je měsíční odměna 10 tisíc Kč a méně. Úspora na straně zaměstnavatele oproti „standardní mzdě“ činí 34 % (25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění). Dohoda o provedení práce navíc umožňuje zaměstnavateli velmi dobře během sezóny plánovat počet zaměstnanců, a to bez finančního rizika spojeného s výplatou mzdy během výpovědní lhůty či odstupného.

Dohoda o provedení práce totiž bývá v praxi sjednávána na dobu určitou a končí tedy uplynutím času. To je pro zaměstnavatele finančně výhodné, neboť se mu dobře organizují pracovní činnosti.

Petr Gola

Další články k tématu Příjmy studentů

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí