I studenti mohou podnikat

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Výkonu samostatné výdělečné činnosti studentů nic nebrání. Klidně během studia. Kdo chce však vykonávat samostatnou výdělečnou činnost, ten musí splnit potřebné administrativní úkony.

Jestliže je samostatná výdělečná činnost vykonávána během studia, tak se jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. To přináší výhody při placení povinného pojistného (sociálního a zdravotního pojištění). Při vedlejší činnosti nemusí být totiž při výpočtu sociálního a zdravotního pojištění dodržen minimální vyměřovací základ. Povinné pojistné je vypočítáno dle skutečně dosaženého zisku. Když začne mladý člověk s výkonem samostatné výdělečné činnosti po zdárném ukončení studia, tak se jeho samostatná výdělečná činnost považuje za hlavní výdělečnou činnost a povinné pojistné musí být v takovém případě vždy zaplaceno alespoň v minimální výši.

V některých případech není potřeba živnostenské oprávnění

Ne všechny osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) musí mít pro výkon své činnosti živnostenské oprávnění. Např. hudebníci, autoři, spisovatelé nemusí mít živnostenské oprávnění. Stejně tak občané vykonávající nezávislé povolání. Kdo potřebuje pro výkon své samostatné výdělečné činnosti živnostenské oprávnění, ten musí své první kroky směřovat na libovolný živnostenský úřad.

Pozor na povinnou registraci

Všechny osoby samostatně výdělečně činné se musí registrovat na finančním úřadu, příslušné zdravotní pojišťovně a místně příslušné OSSZ. Jestliže je nutná registrace na živnostenském úřadu, potom je možné splnit zákonnou registrační povinnost vyplněním „jednotného registračního formuláře“ na živnostenském úřadu. Za nesplnění registrační povinnosti hrozí vysoké pokuty, proto je potřeba si zákonné povinnosti řádně splnit.

Povinné pojistné při hlavní činnosti

Studenti, kteří začnou vykonávat vlastní samostatnou výdělečnou činnost, po ukončení svého studia, budou v prvním roce platit na sociálním i zdravotním pojištění zálohy v minimální výši. Jejich činnost bude pro účely sociálního a zdravotního pojištění považována za hlavní činnost.

  • Minimální měsíční záloha u zdravotního pojištění činí v letošním roce 1 752 Kč a musí být zaplacena vždy do 8. dne následujícího měsíce. Např. za červenec do 8. srpna. Zdravotní pojištění se platí na účet příslušné zdravotní pojišťovny, u které je OSVČ pojištěna.
  • Minimální měsíční záloha u sociálního pojištění činí v letošním roce 1 894 Kč a musí být zaplacena vždy do 20. dne následujícího měsíce. Např. za červenec do 20. srpna. Sociální pojištění se platí na účet místně příslušné Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ).

Pro správné vyčíslení příjmů a výdajů pro daňové povinnosti je nutné vést účetnictví, daňovou evidenci nebo paušál. V některých případech nebudou mít absolventi na výběr, např. jestliže se stanou členy sdružení, kde alespoň jeden z účastníků vede účetnictví. Většina absolventů se však bude rozhodovat mezi daňovou evidencí a výdaji paušálem. Daňová evidence je výhodná v případě, že skutečné výdaje se očekávají vyšší než by byly při stanovení paušálem. Forma evidence není v zákoně striktně stanovena, je možné veškerou administrativu zvládnout i v excelu.

Povinné tiskopisy

Všechny OSVČ (na hlavní i vedlejší činnost) budou muset za rok 2014 doručit na finanční úřad daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob a „Přehledy“ pro zdravotní pojišťovnu a OSSZ. Od dosaženého zisku v roce 2014 se budou odvíjet nové výše měsíčních záloh na povinném pojistném v roce 2015.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí