Life – Cycle fondy: Investice i pro nezkušené

štítky Investice Penze Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Potřebu tvorby vlastní rezervy na financování postaktivního života si uvědomují také finanční instituce, ať už se jedná o pojišťovny, banky či investiční společnosti. Na trh tak přichází celá škála produktů určených výhradně k tomuto účelu. Takovýmto „produktem“ jsou i tzv. Life – Cycle fondy.

Life – Cycle fondy jsou v překladu tzv. fondy životního cyklu. U nás jsou poměrně mladým nástrojem tvorby rezervy na postaktivní věk, čemuž také odpovídá nepříliš široká nabídka na trhu. První fondy tohoto typu se ve světě objevily již v průběhu devadesátých let.

V čem spočívá princip fungování těchto fondů?

Fondy životního cyklu jsou kombinací jednotlivých otevřených podílových fondů. Při volbě kombinace těchto fondů bere investiční společnost, respektive portfolio manažer, v potaz jak rizikový profil klienta, tak časový horizont. V průběhu trvání dochází k postupnému přesouvání prostředků z rizikových aktiv do méně rizikových. Samozřejmě, čím blíže je investice svému konci, tím stoupá důležitost uchování hodnoty portfolia. Vložené prostředky jsou ve stále větším objemu převáděny do bezpečnějších investičních nástrojů. Dochází tak k postupnému zakonzervování výnosů z investice.

Tyto produkty jsou klientům nabízeny nejčastěji v podobě speciálních fondů. Ty jsou rozděleny do skupin s předem daným investičním horizontem. Mohou být ale nabízeny také ve variantě fondů s předem jasně stanovenou dobou ukončení investice.

Pro koho jsou Life – Cycle fondy vhodné?

Life – Cycle fondy jsou ve většině případů doporučovány pro dlouhodobé spoření především nezkušeným investorům a to jako alternativa k penzijnímu připojištění. Dále pak pro ty, kteří nemají dostatek finančních prostředků či dostatek času pro zjišťování potřebných informací, nebo si na samostatné investování netroufají.

Nabídka na trhu a popis základních parametrů

Jednou z prvních společností, která fondy životního cyklu nabízela, byla společnost Pioneer s programem Rentier Invest. Dalšími společnostmi jsou např. Conseq s programem Horizont Invest nebo také společnost ČP Invest a její Partner Invest.

Rentier Invest

Produkt se skládá ze sedmi dílčích portfolií. Ty pokrývají různé délky a mají různé investiční strategie. Portfolia se skládají z vybraných akciových, dluhopisových a smíšených fondů a také fondů peněžního trhu. Investovat můžete pravidelně od 500 Kč. V případě jednorázové investice je minimální částka stanovena na 30 000 Kč.

Rentier Invest

Horizont Invest

Při sjednání programu Horizont Invest klient volí ze tří typových investičních strategií – vyvážené, růstové či dynamické portfolio. Pravidelná investice je možná od 500 Kč.

Horizont Invest

Partner Invest

Partner Invest je tvořen pěti na sebe navazujícími modelovými portfolii, která mají předem dané složení a dobu trvání. Zastoupeny jsou akciové a dluhopisové fondy v kombinaci s fondy peněžního trhu. Pravidelná investice je možná také od částky 500 Kč.

Partner Invest

Pozn. Přiložené materiály jsou čerpány z internetových stránek výše zmíněných společností.

Šárka Pešková

Další články k tématu Financování důchodu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí