Co je a jak funguje investiční životní pojištění?

štítky Investice Penze Pojištění Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V souvislosti s důchodovou reformou se hodně mluví o penzijním připojištění, které prodělalo řadu podstatných změn. Dá se říci, že systém „penzíjek“, tak jak jsme jej znali, přestal k 30. listopadu 2012 v podstatě existovat. To se netýká samozřejmě těch, kteří smlouvu o penzijním připojištění mají. Penzijní připojištění však není jediným nástrojem tvorby rezervy na postaktivní věk. Hojně nabízenou alternativou především z řad pojišťovacích poradců je investiční životní pojištění. Je ale skutečně životní pojištění vhodným nástrojem pro tvorbu rezervy na postaktivní věk?

V úvodním článku týdenního tématu jsme si ukázali, že systém státních důchodů je skutečně neudržitelný a stát si toto uvědomuje. Jeho snahou je tedy motivace obyvatelstva k tvorbě vlastních úspor. Nástrojem, který k tomuto účelu může posloužit, je životní pojištění. K 1.1. 2001 nabyla účinnosti novela zákona o daních z příjmů, která zavedla daňové zvýhodnění soukromého životního pojištění a to jak na straně běžného klienta, tedy fyzické osoby, tak na straně zaměstnavatelů.

Investiční životní pojištění

Vznik investičního životního pojištění je spjat s posílením konkurence mezi pojišťovnami a investičními fondy. V rámci tohoto typu pojištění dochází k propojení primárního účelu pojištění, tedy zajištění rizik, se sekundárním prvkem, což je tvorba rezervy prostřednictvím investic na finančním trhu. Pojišťovna tak z části funguje jako investiční společnost. Provozuje-li pojišťovna krom tohoto typu pojištění také další odvětví životního pojištění, musí být investiční životní pojištění striktně odděleno od ostatních složek činnosti pojišťovny. To se projeví např. v podobě ukládání rezerv a jejich správy.

Investiční životní pojištění je kategorií životního pojištění a dle způsobu plnění v případě realizace pojištěného rizika má formu tzv. obnosového pojištění. Podle délky trvání pojištění řadíme tento typ pojištění mezi dlouhodobá.

Investiční životní pojištění kryje základní rizika, tedy riziko smrti a riziko dožití se konce sjednané doby. Při uzavření smlouvy je možné připojistit se i na krytí dalších rizik. Dojde-li ke smrti pojištěného, vyplácí pojišťovna pojistné plnění. Dožije-li se pojištěný konce sjednané pojistné doby a realizuje se tedy riziko dožití, vyplácí pojišťovna kapitálovou hodnotu.

Investiční vs. kapitálové životní pojištění

Zásadní odlišností investičního životního pojištění od klasického kapitálového pojištění je způsob tvorby rezervy na účtech klientů. Rezerva je tvořena prostřednictvím investic do podílových fondů, přičemž pojišťovna negarantuje výnos např. v podobě technické úrokové míry jako je tomu právě u kapitálového životního pojištění. Podstatou je tedy přenesení investičního rizika na pojistníka, tedy klienta. Klient sám rozhoduje o investiční strategii. Může zvolit z pojišťovnou nabízených strategií, nebo vytvořit svou vlastní kombinaci nabízených fondů v různém procentuálním poměru. Výnos je plně závislý na úspěšnosti fondů. Další odlišnost je vyšší transparentnost investičního životního pojištění oproti kapitálovému životnímu pojištění. Klient ví, nebo by alespoň měl vědět, jaká část z jím placeného pojistného je určena pro krytí rizikové složky, jaká část představuje náklady pojišťovny a kolik je investováno.

Mezi odlišnosti investičního životního pojištění, které mohou být chápány jako výhody, řadíme možnost vkladu mimořádného pojistného, možnost mimořádného výběru z vytvořené rezervy a v neposlední řadě pak možnost změny umístění vložených prostředků mezi jednotlivými fondy nebo investičními strategiemi pojišťovny.

Šárka Pešková

Další články k tématu Financování důchodu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí