Kolik platíme na zdravotním pojištění?

štítky Daně Pojištění čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Přímé platby pacientů za lékařské ošetření jsou v Česku při mezinárodním porovnání nízké. V některých případech se tato informace špatně interpretuje, že je zdravotní péče zadarmo. Není tomu tak. Zdravotní pojištění je financováno z veřejného zdravotního pojištní. Tedy z našich daní. Platby přitom nejsou nízké. Daňová reforma počítá se zvýšením zdravotního pojištění.

Státní pojištěnci (např. studenti, penzisté, děti, ženy na rodičovské dovolené, občané v evidenci úřadu práce) nemají s platbou zdravotního pojištění žádné starosti. Zdravotní pojištění za ně platí stát. Stejně jsou na tom i zaměstnanci. Za odvod zdravotního pojištění za zaměstnance je zodpovědný jejich zaměstnavatel. Zaměstnanec se nikdy nemůže stát dlužníkem na zdravotním pojištění.

Kolik platí zaměstnanec?

V roce 2012 odvádí zaměstnanec na zdravotním pojištění 4,5 % ze své hrubé mzdy. Za výpočet zdravotního pojištění a jeho odvod na účet zdravotní pojišťovny v zákonné lhůtě a ve správné výši je zodpovědný zaměstnavatel. Současně musí zaměstnavatel za svého zaměstnance odvést na zdravotním pojištění 9 % z hrubé mzdy zaměstnance. Zdravotní pojištění musí být zaplaceno každý měsíc. Vždy zdravotní pojištění odvádí pouze zaměstnavatel. Zaměstnanec zdravotní pojištění ani platit nemůže.

Praktický příkad

Zaměstnanec pan Modrý má měsíční mzdu 19 500 Kč. Kolik peněz obdrží jeho zdravotní pojišťovna?

Zaměstnanci panu Modrému je z hrubé mzdy sraženo na zdravotním pojištění 878 Kč (4,5 % z 19 500 Kč). Zdravotní pojištění se vždy zaokrouhluje na celé koruny nahoru. Dále zaměstnavatel odvede za zaměstnance na zdravotním pojištění 1 755 Kč (9 % z 19 500 Kč). Celkem tedy zdravotní pojišťovna obdrží 2 633 Kč. Celkové zdanění je tedy 13,5 % z hrubé mzdy zaměstnance pana Modrého.

Daňová reforma však počítá se zvýšením sazby zdravotního pojištění placeného zaměstnancem ze 4,5 % na 6,5 %. Prozatím byla daňová reforma odložena na rok 2015. Možností je však zavedení daňové reformy i v roce 2014.

Kolik platí OSVČ?

Osoby samostatně výdělečně činné platí zdravotní pojištění během roku formou měsíčních záloh. V Přehledu za uplynulý rok se následně vypočítá zdravotní pojištění za celý rok. Po odečtu zaplacených záloh vznikne buď nedoplatek nebo přeplatek. Právě na dosaženém zisku závisí výše měsíčních záloh v dalším období. Vždy však musí být zaplacena minimální záloha. V roce 2012 činí minimální měsíční záloha 1 697 Kč. Všechny OSVČ musí zdravotní pojištění zaplatit alespoň v minimální výši, i když jsou ve ztrátě. Sazba zdravotního pojištění u OSVČ činí 13,5 % z vyměřovacího základu. Vyměřovacím základem je přitom 50 % ze zisku.

Praktický příklad

OSVČ pan Zelený dosáhl v roce 2011 zisku 350 tisíc Kč. Kolik zaplatil na zdravotním pojištění za rok 2011?

Za celý rok 2011 musí pan Zelený zaplatit na zdravotním pojištění 23 625 Kč (350 000 Kč × 50 % × 13,5 %). Efektivní sazba zdravotního pojištění tedy činí 6,75 % (23 625 Kč: 350 000 Kč). Důvodem je skutečnost, že vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojištění je 50 % z dosaženého zisku. Nová výše měsíční zálohy činí 1 969 Kč (23 625 Kč: 12 měsíců). Nová výše zálohy musí být placena poprvé za kalendářní měsíc, ve kterém byl nebo měl být podán přehled a platí se ve stejné výši až do měsíce, předcházejícího měsíci, kdy bude podán nový přehled o příjmech a výdajích.

OBZP platí 1 080 Kč

Skupina občanů, se kterou mají zdravotní pojišťovny velké problémy, jsou osoby bez zdanitelných příjmů. Někteří občané se chybně domnívají, že když nemají příjmy, tak nemusí zdravotní pojištění platit. Nikoliv. Jestliže za ně neplatí zdravotní pojištění stát, tak musí každý měsíc zaplatit své zdravotní pojišťovně 1 080 Kč (13,5 % z minimální mzdy 8 000 Kč). Velmi často tak je zdravotní pojištění exekučně vymáháno po občanech, kteří byli vyřazení z evidence úřadu práce. Za občanů v evidenci ÚP totiž platí zdravotní pojištění stát. Neevidovat se na úřadu práce nebo nechat se sankčně vyřadit, tak mimo jiné znamená povinnost každý měsíc platit zdravotní pojištění.

Petr Gola

Další články k tématu Zdravotní pojištění a my

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí