Všichni platíme zdravotní pojištění

štítky Daně Pojištění čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zdravotní pojištění v Česku je povinné. Nelze se tedy vyhnout platbě zdravotního pojištění. Všichni občané s trvalým pobytem na území ČR musí platit zdravotní pojištění. Zaměstnancům je zdravotní pojitění sraženo z hrubé mzdy. OSVČ zaplatí zdravotní pojištění dle dosaženého zisku, i při ztrátě však musí zaplatit alespoň minimální zdravotní pojištění. Za penzisty, děti, studenty, ženy na mateřské dovolené, občany v evidenci ÚP platí zdravotní pojištění stát.

Zdravotní pojištění je taky daní. Jedná se o povinnou platbu, kterou musí všichni občané měsíčně platit své zdravotní pojišťovně. Jedinou možností je přesunutí platby zdravotního pojištění na stát. Stát platí příslušné zdravotní pojišťovně zdravotní pojištění za tzv. „státní pojištěnce“. Těmi jsou např. penzisté, studenti, děti, ženy na mateřské či rodičovské dovolené nebo nezaměstnaní občané řádně evidováni na úřadu práce.

Daň může být nulová, zdravotní pojištění nikoliv

Občané bez příjmů nebo s nízkými příjmy nezaplatí na dani z příjmu ničeho. U zdravotního pojištění to neplatí. Všichni výdělečně činní občané odvedou na účet své zdravotní pojišťovny každý měsíc zdravotní pojištění. Zaměstnancům je sraženo z hrubé mzdy. OSVČ odvádí zdravotní pojištění formou měsíčních záloh.

Praktický příklad

Zaměstnanec s hrubou mzdou 10 000 Kč neodvede na dani z příjmu ničeho. Důvodem je uplatnění slevy na poplatníka ve výši 2 070 Kč měsíčně. Naproti tomu na zdravotím pojištění je zaplaceno 1 350 Kč.

Výpočet daně z příjmu fyzických osob

Superhrubá mzda je 13 400 Kč (10 000 Kč × 1,34), daň z příjmu je 2 010 Kč (15 % z 13 400 Kč). Protože se však od daňové povinnosti odečte sleva na poplatníka ve výši 2 070 Kč, tak zaměstnanec s hrubou mzdou 10 000 Kč nezaplatí na dani z příjmu fyzických osob ničeho.

Výpočet zdravotního pojištění

Zaměstnanec odvádí na zdravotním pojištění 4,5 % ze své hrubé mzdy. Při hrubé mzdě 10 000 Kč tedy 450 Kč. Současně zaměstnavatel odvádí za svého zaměstnance zdravotní pojištění ve výši 9 % z hrubé mzdy zaměstnance. Při hrubé mzdě 10 000 Kč tedy 900 Kč. Zdravotní pojišťovna, u které je zaměstnanec pojištěn, tak obdrží na svůj účet 1 350 Kč.

Jak vzniká zdravotní pojištění?

Zdravotní pojištění vzniká narozením, získáním trvalého pobytu na území České republiky nebo u osob bez trvalého pobytu na území České republiky, když se stanou zaměstnancem v ČR. Většina občanů získala zdravotní pojištění narozením. Novorozenec si přitom nemůže vybrat zdravotní pojišťovnu. Ze zákona se stane pojištěncem zdravotní pojišťovny, kde je v den porodu pojištěna jeho maminka. Protože je zdravotní pojištění povinné, tak se nelze platbě zdravotního pojištění vyhnout.

Nemáte příjmy? Nevadí, zdravotní pojištění zaplatíte

Občané, kteří nemají příjmy podléhající dani z příjmu, nezaplatí za rok na dani z příjmu ničeho. U zdravotního pojištění to neplatí. Zdravotní pojištění musí platit i osoby bez zdanitelných příjmů (tzv. OBZP). Jedná se o občany, kteří nejsou ani zaměstnanci, ani OSVČ ani nepatří do kategorie státní pojištěnců. Tito občané musí platit zdravotní pojištněí ve výši 13,5 % z minimální mzdy. V roce 2012 činí minimální mzda nadále 8 000 Kč. Každý měsíc musí tedy OBZP zaplatit své zdravotní pojišťovně 1 080 Kč (13,5 % z 8 000 Kč). V případě, že není zdravotní pojištění v uvedené výši zaplaceno, tak je vymáháno exekučně. Zdravotní pojištění je v Česku povinné a musí ho platit všichni občané. Jedinou možností je přesunutí platby zdravotního pojištění na stát.

Jak zdravotní pojištění zaniká?

Neexistuje možnost odhlásit se ze systému zdravotního pojištění. Všichni občané s trvalým pobytem na území ČR musí být v registru některé zdravotní pojišťovny. Platba zdravotního pojištění je povinná. Zdravotní pojištění je svým způsobem přímou daní. Dle zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění zdravotní pojištění zaniká dnem:

  • úmrtí pojištěnce nebo jeho prohlášením za mrtvého
  • kdy osoba bez trvalého pobytu na území České republiky přestala být zaměstnancem
  • ukončení trvalého pobytu na území České republiky

Petr Gola

Další články k tématu Zdravotní pojištění a my

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí