Léky versus ovoce…

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

V poslední době jsme si hodně zvykli na to, že doplnit nejrůznější látky, které tělo potřebuje, můžeme v podobě tablet, dražé, rozpustných vitamínů apod. Můžeme se na to dívat z nejrůznějších stran. Možnou výhodou vyrobených vitamínů by mohlo být to, že jsou vytvořeny tak, aby byly opravdu účinné. Pro někoho je jednodušší sníst jednu tabletu, než 5 pomerančů. Podíl vitamínů v jedné tabletě je určitě vyšší, než v jednom kousku ovoce. A navíc, nemusíme chodit do obchodu pro stále čerstvé, vydrží opravdu dlouho. Na druhé straně – jíst prášky každý den místo obyčejné stravy? Kolik bychom jich museli sníst, abychom nahradili důležité láky obsažené v potravě? Asi mnoho.

V obchodech se nachází velké množství těchto preparátů. Můžeme si ty nejčastější uvést a blíže specifikovat. Co je pro naše tělo vhodné? Přijímání antioxidantů – ty pomáhají zpomalovat stárnutí, předcházet srdečním potížím a udržují zdravý cévní systém. Betakaroten – pomáhá při opalování, chrání kůži před ultrafialovým zářením a jinými škodlivinami. Blahodárně působí i při očních potížích. B-komplex – má příznivý vliv na pokožku, obranyschopnost apod. Céčko a Megacéčko – je vhodný jako ochrana před nachlazením. Vitamín E – podporuje správnou činnost srdce a krevního oběhu, plodnost a potenci, pomáhá zpomalovat stárnutí.

Kromě vitamínů existují i stopové prvky jako hořčík, který příznivě ovlivňuje nervový i svalový systém. Chróm, jež reguluje a stabilizuje hladinu krevního cukru a tlumí chuť na sladké. Vápník, Zinek nebo jejich kombinace. Dále se na trhu vyskytují přírodní produkty. Nejznámější je např. Lecithin, Guarana, vláknina apod. Zelenou pro naše zdraví mají signalizovat bylinné výtažky – Yucca, Ginkgo biloba atd.

Dnes už máme v obchodech slušné množství těchto produktů uzpůsobených na všelijaká onemocnění a potíže. Na nachlazení, prostatu, pro zdraví pleti, vlasů a nehtů, na žíly, pro krásnou postavu, proti celulitidě, na klouby, zuby atd. Toto vše můžeme zahrnout do naší denní stravy. A jak to správně provést? Určitě jako dobrý začátek by bylo navštívení odborníka na zdravou výživu, který nám ve všem poradí. Měli bychom si hlídat příjem potravy, mít dostatek informací o tom, co jíme. Každá změna našeho těla nám dává do značné míry signál, že něco není v pořádku. Lámou se vám častěji nehty, vypadávají vlasy, zhoršila se vám pleť? A nechybí vám nějaký vitamín?

Tereza Sábelová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí