Poradna: Vydělávám více než manžel, jak to bude s mateřskou nebo rodičovskou

štítky Domácnost Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Laura: S manželem očekáváme narození našeho prvního dítěte. Splácíme vysokou hypotéku, tak přemýšlíme, jak to udělat. Mám vyšší příjem než manžel. Za jakých podmínek může být manžel doma a starat se o naše dítě?

V případě, že se rozhodnete nastoupit co nejdříve zpátky do zaměstnání, tak může být Váš manžel doma s Vaším dítětem. Váš manžel může pobírat mateřskou a následně rodičovský příspěvek. Nárok na mateřskou mají tatínci až po uplynutí šestinedělí. Celková částka rodičovského příspěvku činí na jedno dítě 350000 Kč, přičemž rodiče mají právo volby délky pobírání rodičovského příspěvku, čemuž se upraví jeho výše. Maximální měsíční částka rodičovského příspěvku je legislativou omezena v závislosti na předchozím rozhodném příjmu. V našich kalkulačkách níže si můžete vypočítat mateřskou i rodičovskou.

TIP: Kalkulačka mateřské v roce 2024 TIP: Kalkulačka rodičovského příspěvku v roce 2024

Uzavření písemné dohody

Váš manžel bude moci čerpat mateřskou od 7. týdne do 28. týdne a následně rodičovský příspěvek. Podmínkou pro pobírání mateřské otcem dítěte je sepsání písemné dohody mezi rodiči, což lze učinit přímo na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení.

Otcovská

V prvních šesti týdnech od narození dítěte bude mít Váš manžel nárok i na dvoutýdenní otcovskou. Výběr dvou týdnů v daném období bude na Vás. Výše otcovské závisí, stejně jako je tomu u ostatních dávek nemocenského pojištění, na výši předchozího rozhodného příjmu, zpravidla v uplynulých 12 kalendářních měsících. V přiložené kalkulačce si můžete provést výpočet dvoutýdenní otcovské.

Daňové zvýhodnění na dítě

Již za měsíc, kdy se dítě narodí, má jeden z rodičů nárok na daňové zvýhodnění na děti. Zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění měsíčně, přičemž měsíční výše na první dítě činí 1267 Kč. OSVČ uplatní daňové zvýhodnění až za celý kalendářní rok v daňovém přiznání v závislosti na počtu měsíců nároku na daňové zvýhodnění během roku. V každém měsíci může daňové zvýhodnění uplatnit pouze jeden rodič. V uplatňování daňového zvýhodnění na dítě se mohou rodiče vystřídat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí