Poradna: Můžu podepsat druhou pracovní smlouvu?

štítky Poradna Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pavel: Pro svého zaměstnavatele pracuji už sedm let. S příjmem nevycházím a zaměstnavatel mi nechce přidat. Budu si hledat novou práci. Druhou možností je přijmutí druhého zaměstnání, tuto možnost mám. Musím pro druhé zaměstnání pracovat na dohodu nebo lze i na smlouvu? Preferoval bych hodně zkrácený úvazek na smlouvu.

Přijmout druhé zaměstnání můžete. Práce na dohodu není přitom nutností. Můžete pracovat i na klasickou pracovní smlouvu. Druhé zaměstnání by velmi pravděpodobně bylo na hodně zkrácený úvazek, aby Vám to časově vycházelo. Při finančních problémech je přijmutí druhého zaměstnání správné řešení.

Mít dlouhodobě dvě práce je mimořádně náročné

Bohužel mít dlouhodobě dvě zaměstnání, i když je druhé na zkrácený úvazek, je velmi náročné, takže by se mělo jednat spíše o přechodné období. Vždy je potřeba myslet i na Vaše zdraví. Z dlouhodobého hlediska je tedy vhodné najít zaměstnání s odpovídajícím finančním ohodnocením.

Povinnost daňového přiznání

V případě, že budete alespoň v jednom měsíci pracovat pro dva zaměstnavatele současně, přičemž Vám bude z obou zaměstnání odvedena zálohová daň z příjmu, tak budete muset za příslušný rok vyplnit a odevzdat daňové přiznání. K vyplnění daňového přiznání budete potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech od obou zaměstnavatelů.

Sleva na poplatníka náleží pouze jednou

U nového zaměstnavatele již nebudete moci podepsat prohlášení k dani a daň z příjmu fyzických osob si tedy nesnížíte o slevu na poplatníka, kterou budete moci čerpat pouze v hlavním zaměstnání. Pokud budete mít z výdělku na zkrácený úvazek hrubou mzdu nižší než 18900 Kč, tak se ve Vašem případě nebude provádět dopočet do minima a zdravotní pojištění Vám bude sraženo ze skutečné hrubé mzdy, novému zaměstnavateli však budete muset doručit potvrzení od hlavního zaměstnavatele, že je zdravotní pojištění odváděno alespoň z minima. Z druhého zaměstnání na zkrácený úvazek tedy budete platit zdravotní pojištění v sazbě 4,5 % a sociální pojištění (včetně nemocenského pojištění) v sazbě 7,1 %.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí