Česká inflace pod 3 %: Důvod k radosti?

štítek Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Český statistický úřad zveřejnil data o lednové inflaci. Černé scénáře se nenaplnily a inflace se dostala pod 3 %. Dosáhla 2,3 %, což byl lepší výsledek, než očekávala i ČNB. Dostat se pod inflační cíl 2 % se zdá být reálným cílem pro následující měsíce. Nízká inflace však neznamená jen pozitiva. Otázkou je, jak se nyní zachová ČNB?

Pomalejší růst cen

Inflace a efekty zdražování ještě celkově neodezněly. Inflace 2,3 % znamená pouze, že ceny rostou pomaleji, ale stále rostou. Důležité je, že tento statistický údaj je meziroční. Pokud se vezme inflace za poslední tři roky, dostaneme se k astronomickému číslu 32,1 %. Za tři roky peníze ztratily skoro třetinu své hodnoty. Nic na tom nezmění ani jeden měsíc, kdy ceny rostly pomaleji, než jsme byli zvyklí. Aby efekt zdražování úplně odezněl, musí inflace zůstat nízká minimálně rok nebo dva roky a to není vůbec jisté. Ještě není zdaleka vyhráno. Navíc ČNB čelí problému slabé koruny.

Proč koruna oslabuje?

Oslabování koruny bylo předvídatelné už ve chvíli, kdy ČNB poprvé snížila sazby v prosinci 2023. Předběhla tak americký FED i evropskou ECB. Logickým krokem po snížení sazeb je oslabení koruny. Investoři se jí mohou zbavit a hledat jiné měny, které jim nabídnou lepší zúročení.

Po zveřejnění inflace za leden bude pro ČNB těžké obhajovat vysoké sazby. Už nyní se diskutuje, zda je nesníží o 75 bazických bodů, nebo rovnou o 100 bazických bodů na svém dalším zasedání. Jelikož americký Fed pravděpodobně nechá sazby bez změny na březnovém zasedání, česká koruna bude čelit dalšímu oslabování. Slabá koruna však sama o sobě bude vytvářet velký inflační tlak, který může pokazit dobrý výsledek lednové inflace v České republice. ČNB je jistě připravena zasáhnout v případě oslabení koruny, ale otázkou je, kde leží hranice, při které začne jednat. V každém případě se zdá, že kurz 26 korun za euro se bude zdát ještě jako přijatelný. Intervence by začaly asi až při výších úrovních, ale i to dává dnes již velký prostor pro spekulanty.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí