Nižší daně pro tatínky

štítky Daně Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Daňové zvýhodnění na děti snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu a poprvé náleží za měsíc, kdy se dítě narodilo. Kdy uplatní daňové zvýhodnění tatínci? Jak je daňové zvýhodnění vysoké v roce 2024?

Nárok na daňové zvýhodnění má vždy pouze jeden z rodičů. Přitom je jedno, který z rodičů daňové zvýhodnění uplatňuje. V nároku na uplatňování daňového zvýhodnění se mohou rodiče dokonce vystřídat. V žádném měsíci však nemůže být daňové zvýhodnění uplatněno u obou rodičů. Pro nárok na daňové zvýhodnění na děti není podmínkou uzavřené manželství mezi rodiči.

V prvních měsících a letech uplatňují daňové zvýhodnění tatínci

Když se dítě narodí, tak zpravidla nemá maminka příjem, ze kterého by daňové zvýhodnění na děti uplatňovala, proto v praxi v prvních měsících či letech čerpají daňové zvýhodnění v naprosté většině případů tatínci. Mnohdy to tak zůstává i v době, kdy maminka začne mít vlastní příjmy ze zaměstnání či podnikání.

Snižuje se přímo vypočtená daň z příjmu

Daňové odpočty snižují daňový základ, zatímco daňové zvýhodnění snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. V případě, že je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak náleží nárok na daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu. To znamená, že daňové zvýhodnění přináší daňovou úsporu daňovým poplatníkům s nadprůměrnou mzdou i podprůměrnou mzdou.

Částky měsíčního daňového zvýhodnění

Zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění na děti při výpočtu měsíční čisté mzdy, OSVČ až za celý kalendářní rok v daňovém přiznání. Z tohoto důvodu je výhodnější, pokud daňové zvýhodnění na děti uplatňuje rodič, který je zaměstnancem. V roce 2024 činí měsíční částka daňového zvýhodnění na první dítě 1267 Kč, na druhé dítě 1860 Kč a na třetí a další dítě 2320 Kč. V případě, že je dítě držitelem průkazu ZTP/P, tak je daňové zvýhodnění ve dvojnásobné výši.

Praktický výpočet

Zaměstnanec uplatňující daňové zvýhodnění na dvě děti tak má v praxi čistou mzdu vyšší o 3127 Kč než bezdětný zaměstnanec se stejně vysokou hrubou mzdu, přičemž konkrétní částka hrubé mzdy není rozhodující.

Petr Gola

Další články k tématu Peníze pro tatínky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí