Poradna: Jak dlouho trvá přepis bytu?

štítky Domácnost Poradna Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Roman: Koupili jsme si s přítelkyní malý byt, prodávající nechtěl využít služeb realitky, že tak ušetříme. Za jak dlouho v průměru dochází k přepsání bytu? Chceme ho mít napsaný na sebe co nejdříve, abychom měli jistotu.

V dotazu neuvádíte, zdali jste si koupili byt v osobním vlastnictví nebo v družstevním vlastnictví. U družstevních bytů dochází k přepisu v podstatě ihned, neboť vlastníkem daného bytu je stále příslušné stavební družstvo, které je vedeno u daného bytu i v katastru nemovitostí. V takovém případě dochází pouze k přepisu práv a povinností, což se zpravidla vyřídí během jedné osobní návštěvy na družstvu. Některé družstevní byty je možné převést při splnění podmínek uvedených ve stanovách družstva do osobního vlastnictví, jiné však nikoliv.

Přepsání majitele v katastru nemovitosti

Jestliže jste koupili byt v osobním vlastnictví, potom je nutné podat návrh na vklad do katastru nemovitosti. K předmětnému návrhu je nutné přiložit i kupní smlouvu, na které jsou ověřené podpisy prodávajícího i kupujícího. U samotného návrhu na vklad již podpisy nemusí být ověřené. Správní poplatek spojený s návrhem na vklad činí 2000 Kč.

Zápis je velmi rychlý

Dnem podání návrhu na vklad na KÚ začne běžet 20denní ochranná lhůta, tzv. plomba. Institut tzv. plomby je velmi důležitý, neboť zabraňuje provedení převodu nemovitosti, u kterých nejsou dodrženy veškeré zákonné a právní náležitosti. Během této 20denní lhůty mohou všechny osoby, jejichž práva jsou dotčena, posílat připomínky. Jednotlivé katastrální úřady následně posílají rozhodnutí zpravidla hned v prvních dnech po uplynutí 20denní ochranné lhůty. V naprosté většině případů je tedy provedena změna vlastníka bytu v katastru nemovitosti do měsíce. Na samotnou rychlost nemá žádný vliv, zdali byl návrh na vklad podán v součinnosti s realitní kanceláří či nikoliv.

Katastr nemovitosti je veřejnou listinou

Údaje v katastru nemovitosti jsou snadno ověřitelné na internetu, nahlédnout do katastru nemovitosti lze on-line.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí