Poradna: Nástup OSVČ do zaměstnání a sleva na poplatníka

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pavel: Jsem OSVČ, přesto však z finančních důvodů nastoupím od 1. září i do zaměstnání. Jak to budu mít v takovém případě se slevou na poplatníka?

Nárok na základní daňovou slevu na poplatníka mají všichni daňoví poplatníci. Za celý rok 2023 činí sleva na poplatníka 30840 Kč. Zaměstnanci uplatňují slevu na poplatníka v měsíční částce 2570 Kč, pokud mají u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. Žádnou daňovou slevu nelze uplatnit dvakrát.

Povinnost daňového přiznání

Jako OSVČ budete za rok 2023 podávat daňové přiznání, kde uvedete všechny své zdanitelné příjmy, tedy ze zaměstnání i z podnikání. V daňovém přiznání uplatníte slevu na poplatníka v částce 30840 Kč a sleva na poplatníka Vám sníží přímo vypočtenou roční daňovou povinnost. Pro příjmy ze zaměstnání od září máte dvě možnosti:

  • Podepíšete u zaměstnavatele prohlášení k dani a slevu na poplatníka budete uplatňovat při výpočtu měsíční čisté mzdy.
  • Druhou možností je neuplatňování slevy na poplatníka v zaměstnání.

V prvním případě zaplatíte za září až prosinec nižší zálohovou částku daně z příjmu a tuto nižší zaplacenou daň uvedete v daňovém přiznání. Ve druhém případě zaplatíte během roku na daňových zálohách ze zaměstnání vyšší částku a vznikne Vám nižší daňový nedoplatek za rok 2023.

Závěrem

Vaše celková roční daňová povinnost bude stejně vysoká, ať už měsíční daňovou slevu na poplatníka budete u zaměstnavatele uplatňovat či nikoliv. Jestliže však budete měsíční daňovou slevu na poplatníka uplatňovat, potom budete mít vyšší čistý měsíční příjem a vyšší roční daňový nedoplatek. V případě, že ji uplatňovat nebudete, potom budete mít nižší měsíční disponibilní příjem a současně nižší roční daňový nedoplatek. V celkovém ročním srovnání na tom budete v obou případech stejně. Záleží na Vašem rozhodnutí. Každopádně platí, že v daňovém přiznání za rok 2023 uplatníte slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč jako ostatní daňoví poplatníci a že z důvodu dvou příjmů nemáte nárok na vyšší slevu na poplatníka.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí