Poradna: Podnikání po škole a sociální pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lukáš: Úspěšně jsem odmaturoval a nyní se chystám začít podnikat, plánuji vést daňovou evidenci. Existuje nějaká možnost, že bych vůbec neplatil sociální pojištění a na důchod si šetřil pouze vlastními prostředky?

Vzhledem k tomu, že podnikání pro Vás bude hlavní samostatnou výdělečnou činností, tak budete muset sociální pojištění platit. Roční sociální pojištění se vypočítává z vyměřovacího základu a sazba sociálního pojištění je 29,2 %. Skutečným vyměřovacím základem je polovina daňového základu. Pokud je však skutečný vyměřovací základ nižší než minimální vyměřovací základ, tak se roční sociální pojištění vypočítá z minimálního vyměřovacího základu. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti se tedy nemůže stát, že by se sociální pojištění vůbec neplatilo.

Nelze se ze systému odhlásit

Platba sociálního (důchodového) pojištění je pro OSVČ povinná, nelze se ze systému odhlásit. I když si budete na důchod šetřit svými vlastními finančními prostředky, tak budete muset platit povinné sociální pojištění. Platbami na sociálním pojištění Vám nevznikne v budoucnu nárok pouze na starobní důchod, ale i na případný invalidní důchod.

Vlastní spoření a investování je přínosné

Pro Vaši budoucí životní úroveň je rozhodně pozitivní, že již uvažujete o vlastním finančním zajištění. Vzhledem k ekonomickým a demografickým změnám bude úroveň státního důchodu v budoucnu klesat. Do důchodu však máte velmi daleko a odhadovat vývoj důchodové legislativy je velmi složité, každopádně úloha vlastní finanční zodpovědnosti poroste.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí