Investice do "Modrého zlata"

štítek Investice čtení na 4 minuty

foto: Dům financí

Investice do „černého zlata“, tedy do ropy či do zlata jako takového, jsou dnes již celkem běžné. Ale možná někoho překvapí, když se dozví, že pod výrazem „modré zlato“ se skrývá „obyčejná“ voda.

Avšak zas tak překvapivé to není. Voda je základní a nenahraditelnou komoditou nutnou k udržení jakéhokoliv života. Zásoby pitné vody se v poslední době dramaticky snižují. Jen 20% světové populace si v dnešní době užívá komfortu tekoucí vody, zbývajících 80% si ji někde musí najít – někde lidé stráví až 6 hodin denně sháněním vody. Sice 70% povrchu naší planety je pokryto vodou, ale z toho je 2,5% pitných a většina z tohoto procenta je obsažena v polárních ledovcích. Podle World Health Organization je pouhých 0,007% vody na zeměkouli lehce dosažitelných pro člověka. Z toho lze vidět, že je možná již zavádějící mluvit pouze o nedostatku pitné vody, mnohem vhodnější je používat termín akutní nedostatek.

Dalším závažným problémem je kontaminace a zneužívání již tak skromných zásob pitné vody. Znečištění vody je smrtelnou hrozbou pro mnohé obyvatele Země. Říká se, že během 2. světové války zemřel každých 5 sekund jeden voják. Dnes na následky požití kontaminované vody zemře jeden člověk každých 3,5 sekundy. Polovina všech nemocničních lůžek je obsazena někým, kdo onemocněl kvůli vypití znečištěné vody; dokonce v rozvojových zemích je plných 80% všech nemocí způsobenou vodou. Odhaduje se, že více než třetina lidstva nemá přístup k dostatečným hygienickým zařízením, následkem čehož onemocní ročně až milion lidí. United Nations předpokládají, že do 25 let, pokud budou pokračovat stávající trendy, bude až pět milionů lidí žít v podmínkách, kde bude takřka nemožné naplnit základní hygienické a existenční potřeby související s pitnou vodou. S rostoucí světovou populací a s neřešením nynější situace lze očekávat ještě další zhoršení. V souvislostí s těmito alarmujícími zprávami však velmi rychle stoupají i skryté a nežádoucí ekonomické vlivy.

Například Čína je jedna z nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa; její HDP ročně roste až překotným tempem (9,9 % v roce 2005, cca 10,6 % v roce 2006). Přesto se objevila na seznamu United Nations jako jedna ze třinácti zemí, které mají nejmenší množství pitné vody na člověka na světě. S pětinou světové populace má Čína jen 7% světových zásob pitné vody. Navíc až polovina čínské populace používá kontaminovanou vodu od zvířat a z lidského odpadu. To je také důvod, proč Číňané mají největší úmrtnost na rakovinu jater a žaludku. Žádná ekonomika na světě nemůže dlouhodobě fungovat s rostoucím znečišťováním vody. Avšak tento problém je celosvětový, nejen čínský.

Není divu, že spousta vládních agentur a soukromých organizací se snaží vzpružit svět k nějaké činnosti. Předpokládá se, že během příštích 20 let bude každá země nucena utratit miliony až miliardy dolarů na zdokonalení infrastruktury pitných a odpadních vod. Navíc voda je jako Komodita nenahraditelná a nutná, tedy není možné vyvinutí nějaké alternativní suroviny, což z vody činí velmi zajímavou investici.

Například společnost General Electric (GE) se zaměřuje na skupování jiných společností zaměřených na vodu, na skupování produktů a technologií na zajištění čisté vody. Tyto „vodní“ operace jsou částí snahy GE nabídnout produkty, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Jen za poslední rok stoupl prodej „green“ produktů GE, za zdvojnásobených objednávek, o 63% k deseti milionům dolarů.

Mnoho investorů se na základě podobných úvah začíná investicemi do „modrého zlata“ zabývat intenzivněji. To dokazuje např. Dow Jones US Water index, který od roku 2002 posílil o celých 150%. Dále třeba britský podílový fond Ecofin Water and Power Oportunities Fund, který investuje především do vodárenských a energetických firem, posílil za poslední rok o 68%. Při hledání vhodné investice je lepší se zaměřit spíš než na water power na water treatment, water control, wastewater nebo water facilitate. Pro příklad se dá uvést několik firem, které se skrývají pod tickery AWR, WTR, PHO, SBS, CWCO, NLC, UU, VE nebo AMN (pro podrobnější informace o těchto společnostech se podívejte na www.bigcharts­.com).

Obchodování s vodou jako komoditou na burze je zatím spíše hudba budoucnosti. Je to dáno tím, že vyspělé země nedostatkem vody zatím netrpí a ostatní nemají dostatečnou kupní sílu. Navíc přepravní náklady jsou příliš vysoké ve srovnání s balenou vodou. To vše se ale může změnit, vezme-li se v potaz rostoucí ekonomika Číny a její problém s nedostatkem pitné vody.

Na závěr předpověď časopisu Fortune Magazine: „Naděje vody jsou ve 21. století tím, čím byla nafta ve 20. století: drahocenná komodita, která určuje bohatství národů.”

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí