Poradna: Odchod invalidního důchodce do starobního důchodu a dávky

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Svatava: Posledních pár let pobírám invalidní důchod druhého stupně. Jak to bude s mým starobním důchodem? Slyšela jsem, že mohu čerpat mimo důchodu i nějaký příspěvek přes 10 tisíc, je to pravda?

Při přechodu invalidního důchodu na starobní důchod platí legislativní pravidla, která při zjednodušení zaručují nepoklesnutí životní úrovně invalidního důchodce. To znamená, že když je invalidnímu důchodci přiznán starobní důchod vyšší než je jeho dosavadní invalidní důchod, potom mu náleží nový vyšší starobní důchod. V případě, že je však přiznaný starobní důchod nižší než pobíraný invalidní důchod, tak se nadále pobírá invalidní důchod v dosavadní výši a tento důchod by se následně v 65 letech "transformoval" na starobní důchod ve stejné výši.

Příspěvek na péči

Nevím, který příspěvek máte na mysli. Osobně předpokládám, že příspěvek na péči. Měsíční částka příspěvku na péči se liší v závislosti na přiznaném stupni závislosti, existují čtyři stupně a čím vyšší stupeň, tím vyšší měsíční příspěvek. O příspěvek na péči se žádá na příslušném úřadu práce a posuzuje se zdravotní stav, přičemž pro posouzení platí vlastní zákonná pravidla. U příspěvku na péči se sleduje zdravotní stav.

Příspěvek na bydlení

Možností je čerpat i příspěvek na bydlení, na který zjednodušeně vzniká nárok při horší finanční situaci, kdy výdaje na bydlení přesahují legislativou stanovené hranice, které se liší např. v závislosti na tom, zdali se jedná o vlastní či nájemní bydlení… U příspěvku se tedy sleduje finanční situace.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí