Zprostředkovatelé pojištění bez odborných zkoušek až do května 2021?

štítky Pojištění Politika Právo Studium přečtete do minuty

foto: Dům financí

Dnes poslanecká sněmovna odhlasovala v rekordním čase pouhých 5-ti minut prodloužení přechodného období pro prokázání odborné způsobilosti pojišťovacích zprostředkovatelů. Shoda poslanců s prodloužením lhůty na splnění zkoušek o dalších 6 měsíců byla stoprocentní.

V současné době nemá 15 až 20 tisíc pojišťovacích zprostředkovatelů zkoušky vykonané dle zákona č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění a hrozí, že od 1. 12. by přišli o své licence a nemohli by svoji činnost provozovat. V důsledku koronaviru byly zkouškové termíny zrušeny, a proto nyní panuje na pojistném trhu velká nejistota.

Ještě není definitivně rozhodnuto

Nyní rozhodne o prodloužení lhůty Senát a následně podpis prezidenta. Zbývá posledních 9 dní. To není mnoho, ale není v zájmu nikoho, aby se zbytečně zvýšila nezaměstnanost o osoby, které mohou svou činnost nadále vykonávat i přes epidemii koronaviru.

Jedna třetina zprostředkovatelů zkoušky neudělá

ČNB uvádí, že průměrná úspěšnost všech kategorií zkouškových otázek ve 3.Q.2020 dosáhla 65,85 %. Největší zájem je o složení zkoušky IX (souhrnná zkouška na pojištění), která je nutná pro komplexní zprostředkování všech druhů pojištění. Její úspěšnost byla pouze 59,44 %. Náročnost zkoušky můžete posoudit v souboru zkouškových otázek, který vydala ČNB.

Povedou zkoušky ke kultivaci pojistného trhu?

Cílem poměrně náročných teoretických zkoušek je zkvalitnění zprostředkovatelů na pojistném trhu. Otázkou zůstává, zda kvalita zprostředkování a doporučení pojistných produktů je závislá na znalostech zprostředkovatele nebo jeho morálních hodnotách. Myslíme si, že poradci zprostředkovávající nevhodné produkty (nejčastěji investiční pojištění bez krytí rizik) pro klienty dobře vědí, co dělají a jejich motivací je vlastní zisk před dlouhodobým vztahem s klientem.

Emil Brož

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí