Rovná daň

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Rovná daň je v poslední době jedno z velmi diskutovaných té­mat. Snad každého zajímá, jak by vypadala jeho výplatní páska, kdyby skutečně byla rovná daň zavedena.

Současná „nerovná daň“ je založena na solidaritě bohatých s chudými, takže bohatší mají mnohem větší daňové zatížení než ti chudší. Tento koncept by měla rovná daň do určité míry zachovat, jenom míra zatížení bohatších bude nižší. V tom tkví největší síla a slabina rovné daně. Lidé s nadprůměrnou mzdou si skutečně znatelně polepší, avšak ti z podprůměrnou mzdou (a těch je většina) žádné velké zlepšení nezaznamenají. V poslední době se mluví o 15% rovné dani. Podívejme se teď, jak by to konkrétně mohlo vypadat. Člověk, který má dnes mzdu 15 000 Kč hrubého (tedy 11 924 Kč čistého), by si přilepšil o 219 Kč. Zatímco ten, kdo si vydělává 50 000 Kč hrubého, by si polepšil o 1 600 Kč. (jeho hrubá mzda by činila 35 665 Kč). Jenomže stát musí najít nějakou cestu, jak ušlé peníze z daně z příjmu nahradit. Proto vláda navrhuje zvýšení DPH u některých oblastí z pěti na devět procent (mohlo by to znamenat navýšení měsíčních výdajů až o 320 Kč, což by prakticky vynulovalo zisk z rovné daně). Dále se počítá se zrušením či zmenšením některých sociálních dávek –např. s úpravou rodičovských dávek, zrušení tzv. pastelkovného apod.

Podle dosavadního návrhu by se měla na výplatních páskách objevovat „superhrubá“ mzda, tedy hrubá mzda zvýšená o odvody na sociální a zdravotní pojištění, které platí zaměstnavatel. U těchto pojištěních se počítá se zavedením stropu; platit se mají jen ze mzdy do 80 000 Kč. Společné zdanění manželů bude zrušeno, což se také může někomu nelíbit.

Na Slovensku, kde už se rovná daň aplikuje, mají zavedené určité nezdanitelné minimum (to v současnosti činí 90 000 Sk) a pouze ten, jehož výdělek toto nezdanitelné minimum překročí, zaplatí 19% daň pouze z toho, čím částku překročil. S tímto pojetím se u nás nepočítá, pouze je stát hotov poskytovat určité slevy na daních (např. základní odpočet se zvýší na 2070 Kč, odpočet na dítě se zvedne na 870 Kč), což by to mělo alespoň trochu kompenzovat.

Kolem rovné daně existuje stále ještě spousta otazníků. Kdoví jak bude její koncept vypadat za několik měsíců. Jisté je, že země, které rovnou daň zavedly, si výrazně zlepšily ekonomiku. Otázkou však zůstává, nakolik za tímto zlepšením stojí právě zavedení rovné daně.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí