Jak ovlivní nezaměstnanost výši důchodu?

štítek Penze čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Pro výpočet státního důchodu je ideální, když žadatel o důchod pracuje celý produktivní život a odejde až do řádného starobního důchodu. Krátkodobá nezaměstnanost však sníží státní důchod málo. Dlouhodobá nezaměstnanost je ale s ohledem na důchodové nároky problém.

V důchodové legislativě hraje velmi důležitou roli získaná doba pojištění. Bez získání alespoň minimální doby pojištění nemůže být přiznán starobní důchod ani invalidní důchod. V roce 2018 musí žadatel o starobní důchod získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 34 let. Potřebná minimální doba pojištění pro přiznání invalidního důchodu se liší dle věku. Doba pojištění výrazným způsobem ovlivňuje i měsíční částku státního důchodu. Měsíční výše státního důchodu nezávisí pouze na příjmech, ale i na získané době pojištění, a to mnohdy více, než někteří lidé očekávají.

Jak se počítá nezaměstnanost?

Do doby pojištění pro důchodové účely se počítají nejenom odpracované roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i náhradní doby pojištění. Mezi náhradní doby pojištění patří i doba nezaměstnanosti, ale pouze v omezeném rozsahu.

  • Základní podmínkou pro započítání nezaměstnanosti jako náhradní doby pojištění je evidence na úřadu práce. Nezaměstnanost bez evidence na úřadu práce se nezapočítává jako náhradní doba pojištění nikdy.
  • Evidence na úřadu práce do konce roku 1995 se započítává jako náhradní doba pojištění bez omezení.
  • Od prvního ledna 1996 se evidence na úřadu práce započítává vždy pouze po dobu, kdy je vyplácena podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci.
  • Evidence na úřadu práce, kdy již podpora v nezaměstnanosti nenáleží, se započítává maximální v rozsahu tří let, když se tato doba zjišťuje zpětně a do 55 let se započítává maximálně v rozsahu jednoho roku.

Dlouhodobá nezaměstnanost je problém

Evidence na úřadu práce splňující podmínku náhradní doby pojištění se započítává do doby pojištění ovlivňující měsíční částku státního důchodu z 80 %. To znamená, že 100 dní takto získaných se počítá jako 80 dní. Evidence na úřadu práce nad zákonný limit se již jako náhradní doba pojištění nezapočítává a dlouhodobá nezaměstnanost může být důvodem nepřiznání státního důchodu nebo výpočtu nízkého státního důchodu.

Praktický příklad

Paní Kučerová byla v evidenci na úřadu práce během svého produktivního života pětkrát. Vždy však měla nárok na podporu v nezaměstnanosti. Paní Kučerové se celá doba evidence na úřadu práce hodnotí pro důchodové účely jako náhradní doba pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí