Supercity pendolino – moderní způsob železniční přepravy

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Již před nějakou dobou jste mohli slyšet o využívání nových dopravních služeb Českých drah pod produktovou značkou SC Pendolino. Tyto vlaky nabízejí expresní spojení mezi Prahou, Brnem, Ostravou, Vídní a Bratislavou. Pendolino může na českých tratích dosahovat rychlosti až 160 km/h. Cesta do jednoho z výše uvedených měst se tak stále zkracuje.

České dráhy chtěly zkvalitnit své služby a vytvořit některé nové pro pohodlí svých klientů. Cestujícím by měly být dostupné expresní pokladny, které se otevřou vždy 30 minut před odjezdem vlaku. Zákazníkům 1. třídy jsou dále k dispozici nové čekárny ČD Lounge. Další výhodou by mohlo být to, že cestující, kteří míří na letiště Praha Ruzyně, mají ke každému spoji zajištěnou návaznou autobusovou dopravu – Airport Express (AE). Při nákupu jízdenky je však třeba klást důraz na to, že Vaše cílová stanice je až letiště Ruzyně. Tyto spoje tak usnadňují přístup mezi železniční a leteckou dopravou.

Další službou navíc je nákup jízdenky přes internet nebo prostřednictvím telefonu. A to konkrétně na adrese eshop.cd.cz nebo na telefonní lince Českých drah +420 840 112 113. Dalšími informačními stránkami jsou stránky Českých drah a jizdenka cz. Také informační brožura nám sdělí potřebné informace. Nachází se přímo ve vlaku a z velké části z ní bylo čerpáno.

SuperCity Pendolino nám nabízí novou, komfortnější tvář cestování. Vlaky jsou čisté, ne příliš hlučné, mají pohodlné sedačky, zatahovatelná okna. Odklopením části sedadla před Vámi pak máte k dispozici stolek, který může sloužit k jídlu nebo na odložení Vašeho osobního počítače. Koš na odpadky je součástí taktéž sedadla před Vámi. Vlaky SC jsou vedeny jako zcela nekuřácké. Máte možnost se občerstvit ve vlakovém bistru, nebo využít roznáškové služby. Musíte se však připravit na to, že ceny budou opravdu o dost vyšší než můžete být zvyklí. Jen pro představu za 0,5l neperlivé vody a tatranku zaplatíte přes 40 Kč.

Cestující v 1. třídě mají služby ještě o něco vylepšené. Je jim donesen denní tisk, je servírováno občerstvení. Mohou využít přípojky elektrického proudu a nerušeného poslechu hudby na svém sedadle. Vlaky kategorie SuperCity jsou povinně místenkové. Cena místenky je 200 Kč. Cesta z Brna do Vídně vyjde na 297 Kč, cesta z Prahy do Vídně pak na 593 Kč. Ceník jízdného po České republice a na Slovensko se liší ujetými kilometry.

Pokud bude mít vlak ve své cílové stanici více jak 60 minut zpoždění, máte právo na jakékoliv pokladně zažádat o návrat jízdného. Je to ale pouze 20 % z ceny zaplaceného jízdného, minimálně 20 Kč. Použijete-li jízdného spojeného s místenkou SC, jste oprávněni požádat o vrácení ceny zaplacené místenky SC. Tyto „výhody“ se přiznávají pouze u vnitrostátní dopravy.

Tarifní kilometry (Km) 2.třída (Kč) 1. třída (Kč)
1 – 50 297 360
151 – 300 394 474
301 – 400 496 599
401 – 500 593 712

Tereza Sábelová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí