Létáme s nízkonákladovými leteckými společnostmi

štítek Cestování čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Z novin a časopisů na nás všude útočí reklama na levné letenky po celé Evropě (vždyť stačí jen zadat do vyhledávače heslo levné letenky a vyskočí přes 200 000 odkazů), jejichž ceny začínají sice někdy i na jedné koruně, ale obvykle se pohybují v řádu několika stovek. Tak nízké ceny letenek samozřejmě vzbuzují podezření a je třeba říct, že oprávněné, neboť cena, kterou za cestu skutečně zaplatíte je mnohem vyšší, avšak na druhou stranu nejde také o klamavou reklamu; prostě jen do ceny letenek nejsou započítány letištní poplatky, které se pohybují v ceně několika málo tisíc korun. Přesto je let s těmito společnostmi mnohem levnější než let se standardní leteckou společností.

Tyto letecké společnosti vznikly jako konkurence velkým aerolinkám na počátku devadesátých let minulého století, tehdy společnost RyanAir začala levně létat mezi Anglií a Irskem. Skutečný rozmach nastal však až v roce 2000. V současnosti u nás létá takřka 20 nízkonákladových aerolinií, se kterými, při vhodné kombinaci i se zahraničními společnostmi, můžete cestovat po celé Evropě a s trochou štěstí i po celém světě. V roce 2004 vznikla první česká nízkonákladová letecká společnost Smart Wings.

Jak je to tedy možné, že jsou jejich letenky tak levné? Nízkonákladové letecké společnosti, jak to ostatně vyplývá z jejich názvu, šetří, kde se dá. Proto, pokud se rozhodnete pro jednu z nich, rozlučte se s komfortem, který je obvyklý u normální leteckých společností. Veškerá komunikace a tedy i objednávka letenky probíhá po internetu (nebo po telefonu, avšak hovor je vysoce zpoplatněn, takže někdy cena může předčit i cenu letenky), což může být poněkud znevýhodňující pro ty, kteří nemají přístup na internet, navíc nedostanete žádnou letenku, pouze identifikační kód, kteří předložíte společně s pasem při odbavení (tak šetří letecké společnosti za tisk letenky). Dále v ceně letenky není obvykle zahrnuto žádné jídlo ani pití, ale pokud nejste vybaveni vlastní svačinou, můžete si koupit občerstvení na palubě, ovšem se musí počítat s vyššími cenami. U většiny společností si také nemůžete vybrat místo, kde budete sedět (lze to pouze za příplatek) a také nelze počítat s ukrácením cesty pomocí nějakého filmu apod. Letenky je dobré kupovat s několikaměsíčním předstihem, protože tak jsou mnohem levnější, postupem času, podle toho, jak je o let zájem, letecká společnost cenu navyšuje, až je mnohdy jen o trochu levnější než u normálních aerolinií (pro rezervaci můžete např. využít tyto portály: www.air-lowcost.cz, www.lowcosty.cz, www.levneleten­ky.cz, www.letame.cz, www.letenky.cz, nebo třeba www.letuska.cz). Toto je trochu ošemetné, neboť za jakoukoli změnu v datu odletu draze zaplatíte. Pokud vám tedy datum nevyhovuje, je někdy lepší prostě koupit si letenku novou a nechat peníze propadnout společnosti. Je dobré počítat s tím, že lety jsou obvykle zpožděné a také, že při platbě kartou platíte poplatek z transakce vy, tedy plátce (a ne příjemce platby), což činí tak 5 EUR. Nakonec je třeba vědět, že tyto společnosti si často vybírají menší letiště, na kterých přistávají (třeba místo Heathrow na Stansted, odkud doprava do centra Londýna může být v extrémních případech vyšší než samotná letenka) a také když jste například odletěli z Brna, neznamená to, že nemůže přistát v Ostravě – při výběru letenky je třeba se o tom důkladně informovat, jakožto i o jiných věcech jako např. hmotnost zavazedel apod.

Další otázka, kterou vzbuzuje právě nízkonákladovost těchto letů, je otázka bezpečnosti. Avšak je tomu právě naopak, než by se mohlo zdát. Tyto letecké společnosti létají na modernějších strojích než obyčejné aerolinky, protože tyto stroje mají mnohem nižší spotřebu. Samozřejmě jak pro nízkonákladové tak pro normálních letecké společnosti, platí stejné bezpečnostní předpisy, takže pokud se nebojíte létat se standartními společnostmi, není důvod se bát létat s těmi nízkonákladovými.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí