Čísla, čísla, čísla

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Už jste si někdy všimli, že život kolem nás je ovlivněn čísly? Číslo OP, čísla smluv, čárové kódy, data. Pořád počítáme jaká bude výplata, kolik dní máme do dovolené, vrásky. Dokonce my sami jsme vyjádřeni číslem – rodným. Jsme schopni investovat část svého majetku na jedno nebo více čísel v kasinu nebo ve sportce.

Triskaidekafobie – tak se nazývá chorobný strach z čísel. Při pohledu na nějaká data v kalendáři nám naskočí husí kůže, např. když vidíme „oblíbenou“ třináctku, která připadá na pátek. Dokonce tento týden tomu tak bude a nikdo se tomu nevyhne. Pátek třináctého údajně znervózňuje každého pátého Čecha. Ale proč tomu tak je? Podle psychologů za vše může autosugesce. Říkáme si, to mi nevyjde, to se mi nepovede, což se pak také často stane. Německý automotoklub zveřejnil před lety studii, podle které se v pátek 13. vyskytuje nejvíce dopravních nehod. Bylo natočeno i nemálo hororů na toto téma. Původ „nešťastné třináctky“ můžeme najít v křesťanství, kdy se stala symbolem zrady. Naproti tomu v židovské víře je to číslo šťastné. Dalším číslem, které vyvolává podobné obavy je čtyřka. U obyvatel východní Asie a Japonců vyvolává stejnou hrůzu, jako u nás třináctka. V hotelích se nevyskytují patra a pokoje s tímto číslem. Pokud tyto národy přijedou do naší země, není vhodné je ubytovávat někde, kde se v označení číslo 4 objevuje.

Data jako 07. 07. 2007 jsou určitě zajímavá. Nejvíce práce v tento den měli na úřadech a v kostelech. Jako svůj svatební den si toto datum vybralo hodně párů. Úředníci dokonce posunovali „úřední hodiny“. Snoubenci si podávali rezervace už rok dopředu. Numerologové ale sdílí jiný názor. Čísla z data se totiž sčítají do jednociferného výsledku. To nám vychází číslo 5, což prý není ideální. Zpráva, že sedmičky jdoucí po sobě přinášejí smůlu, byla zveřejněna v polských médiích. Některé dvojice pak obřady rušily a měnily datum svatby.

Symbol Satana – za ten by se dalo považovat číslo 666. Loni se nabízelo datum 06.06.2006. Některé matky, kterým se tento den narodilo dítě, prosily úřady, aby jim přidělily jiné datum narození. Strach z tohoto čísla se objevuje spíše v cizině než u nás.

1 3 5 7 9 7 5 3 1 Co toto číslo znamená? Numerologové kolem roku 1357 vypočítali, že pokud bude základní kámen, dnes nejslavnějšího pražského mostu, položen právě 9.7.1357 v 5:31 hod., bude to pro památku města znamenat dlouhověkost. Je to určitě magické číslo a jestli se trefili, to ukáže teprve čas. Pravdou je, že Praha oslavila 650. výročí, což je pěkná řádka let a my můžeme být na tuto chloubu, která byla dokonce navrhnuta do hlasování o nových 7 divů světa, pyšní. Karlův most, který se stavěl 50 let, bude patřit k českým skvostům napořád. A co vy, věříte číslům? Numerologům? Necháváte si sázet na tzv. šťastná čísla několikrát do roka? Čísla nás zkrátka obklopují a asi vždy budou.

Tereza Sábelová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí