Markéta Nechvátalová (všechny články)

čtení na 3 minuty

Kdo by v dnešní době neznal Wikipedii? Tato velmi svérázná internetová encyklopedie se do podvědomí široké veřejnosti dostává stále více. Množí se nejen citace nebo obdivné i kritické články v renomovaných novinách či magazínech, ale také různé odkazy v populární kultuře (např. v americkém seriálu Simpsonovi řekl Haďák své přítelkyni Glorii, která ho byla navštívit ve vězení, že někdo právě edituje jeho životopis na Wikipedii, a že po ní chce, aby ho zabila). Skutečně, z Wikipedie se stal moderní internetový fenomén, který se může směle řadit mezi takové projekty jako YouTube nebo MySpace. K tomu všemu je třeba dodat, že z Wikipedie se stal také určitý „ukazatel úspěchu“, to znamená, že velmi úspěšný člověk se pozná podle toho, zda je o něm na této internetové encyklopedii napsán článek.

čtení na 4 minuty

Bohatí lidé vždy cestovali po cizích zemích a poznávali jejich krásy či navštěvovali místní památky (např. v Římské říši byly velmi populární Baiae, které Seneca nazýval „smrští luxusu“ a „přístavem neřesti“). Avšak v dnešní době není cestování a poznávání ostatních zemí jen výsadou horních deseti tisíc; v naší civilizaci se z turismu stala skutečně masová záležitost. Když v roce 1841 zorganizoval Brit Thomas Cook první skutečný turistický zájezd, určitě netušil, že za takových 150 let bude ročně cestovat za krásami jiných krajů na 806 milionů lidí, kteří utratí takřka 680 miliard dolarů.

přečtete do minuty

Jedna z nejvýznamnějších světových pojišťoven, která působí nejen v Evropě, ale i v Severní Americe a v Asii se stala na konci roku 2006 novým majitelem společnosti Winterthur, která zde působila již více než dvanáct let. Axa takto vstoupila na finanční trh v České a Slovenské republice. Významně ihned vzrostl počet klientů této pojišťovny.

Praktické

Populární na Dům financí