Jak zabránit panice z burzovního krachu?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

I přes všechny negativní zprávy a očekávání velké korekce na akciových trzích byl vstup do roku 2024 pro akcionáře velmi úspěšný. Světové trhy s výjimkou čínského jsou na svých historických rekordech, nebo je mají na dosah. Právě tyto rekordní hodnoty vedou investory k zamyšlení, zda není čas v nejlepším skončit. Jinak řečeno, realizovat investorský sen: prodat na vrcholu a koupit na dně.

Opakující se písnička

Vždy, když trhy začínají překonávat historická maxima, začnou se objevovat předpovědi o krachu. Je to logické. Ekonomický život probíhá v cyklech. Nekonečný růst neexistuje. A proto, když jsou trhy na vrcholu, pravděpodobnost poklesu roste. Opakovat každý den, že burza spadne, je lehké. Pokud je daný komentátor dostatečně determinovaný, tak se jednoho dne trefí. Následně pak celý život bude žít z toho, že předpověděl krach. Na těch sto špatných předpovědí se zapomene. Tak je tomu vždy.

Burzovní krach má vždy důvod

Investor pod záplavou špatných predikcí se značně třese strachy a své akcie prodá, protože si myslí, že burzovní krach je na spadnutí. Bohužel se jedná o typický špatný obchod pod vlivem emocí. Dnes se trhy nacházejí v silné růstové tendenci. Základy technické analýzy nás učí, že jakmile jsou proraženy silné rezistence, tak tento pohyb vzhůru je vždy rychlý a silný. Jediné, co ho utne, jsou špatné zprávy, neboli nějaký silný důvod. Pod vlivem tohoto důvodu se investoři rozhodnou více prodávat než nakupovat. A burzovní korekce je na světě.

Změna trendu neprobíhá ze dne na den

Samozřejmě smyslem článku není dát investorům jistotu, že ke krachu na burze nemůže dojít v nejbližších měsících. Ale tento krach nenastane sám od sebe. Musí existovat důvod. I v současnosti je možných důvodů hned několik. Když se tento důvod objeví, neznamená to automaticky, že trh ze dne na den přestane růst. Trh bude procházet různými fázemi. Dobrým příkladem může být dění okolo koronaviru. Burza neoslabovala ze dne na den. Trh naopak i několikrát rostl pod vlivem dobrých zpráv.

Z toho plyne ponaučení. Dokud ještě trhy rostou, a i když přijde menší výprodej v podobě vybírání zisku, neznamená to, že pohyb vzhůru je ukončen. Investor by vždy měl držet předem definované strategie a nejednat pod vlivem emocí.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí