Hospodářská výsledková sezona v USA drží akciový trh

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

I když v USA výsledková sezona za první čtvrtletí ještě není u konce, své výsledky již oznámily největší firmy. Nejdůležitější stále zůstávají společnosti ze skupiny GAFAM. Tyto firmy byly zdrojem inovací, nyní se však jedná o velké kolosy. A spíš než na růst se snaží zaměřit na stabilitu. Pokud se firmám z GAFAM daří, finanční trhy rostou.

Stabilní Apple

Apple je největší firmou dle výše burzovní kapitalizace. Akcie Applu má velkou váhu v indexech Nasdaq a S&P 500. Výky cen akcií Apple tedy zásadně ovlivňuje tyto dva prestižní americké indexy. Hospodaření Applu dopadlo dobře. Apple zaznamenal v prvním čtvrtletí obrat 94,836 miliard dolarů a zisk na jednu akcii je 1,52 dolarů. To představuje zisk na úrovni 24,16 miliard. Jak je vidět, ziskovost Applu je výborná. Dobré výsledky podpořil prodej smartphonů, který i přes obtíže celého odvětví zůstává velmi stabilní. Výsledky Applu znamenají meziroční pokles 2,51 %, avšak loni nebyly úrokové sazby na 5,25 %.

Zlaté vejce – umělá inteligence

Výsledky Applu prokázaly stabilitu. Růstový potenciál však předvedly společnosti Microsoft a Meta. Umělá inteligence v podobě ChatGpt od Microsoftu se stala fenoménem roku 2023. Počet uživatelů roste exponenciálně. Microsoft má navíc velký synergický potenciál a bude postupně ChatGpt propojovat se svým vyhledávačem Bing. Obdobně společnost Meta sází na to, že využije umělou inteligenci ke generování lepšího obsahu, který přiměje uživatele jejich platforem strávit na nich více času. Cokoli, kde je využita umělá inteligence dnes přitahuje investory jako magnet.

Nízké odhady

Většině amerických firem se dařilo naplnit očekávání analytiků a publikovaly dobré výsledky. Jak je možné mít dobré výsledky, když americká ekonomika zpomaluje? Háček se nachází právě v očekávání analytiků. Ta byla velmi nízká. Mají k tomu samozřejmě objektivní důvody, jako je zvedání úrokových sazeb, nedostupnost úvěrů nebo bankovní krizi v USA. Pokud se v příštím čtvrtletí očekávání analytiků ještě víc sníží, riskujeme, že se staneme obětí optimistické iluze. Výsledky budou nad očekávání dobré, ale přesto meziročně výrazně klesnou. Efekt zvyšování sazeb se nevyplatí podceňovat.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí