Přivýdělek na dohody v roce 2021

štítky Daně Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Mnozí zaměstnanci si ke svému hlavnímu zaměstnání přivydělávají na některou z pracovních dohod. Jaké daně se platí z pracovních dohod?

Pokud je hrubá měsíční odměna z pracovních dohod do limitu, tak se z odměny neplatí sociální ani zdravotní pojištění. V roce 2021 se neplatí pojistné z pracovních dohod:

  • když je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně z dohody o pracovní činnosti
  • když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně z dohody o provedení práce

Na základě pracovních dohod je přitom možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně a limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění se posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Jak je to s daní z příjmů?

I z pracovních dohod se platí daň z příjmu fyzických osob. Zrušení institutu superhrubé mzdy se dotklo výpočtu daně z příjmu z hrubých odměn z pracovních dohod. Daň z příjmu se počítá tedy jen z hrubé odměny. I zaměstnanec pracující na některou z pracovních dohod může mít u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a uplatňovat při výpočtu čisté odměny daňové slevy. Prohlášení k dani lze mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele, pro přivýdělek k hlavnímu zaměstnání na některou z pracovních dohod tedy není možné mít již u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani.

Praktický příklad

Zaměstnankyně Jitka pracuje na hlavní pracovní poměr pro zaměstnavatele XY a přivydělává si v roce 2021 na dohodu o provedení práce u zaměstnavatele AB s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a dohodu o pracovní činnosti u zaměstnavatele MN s hrubou měsíční odměnou 3400 Kč.

  • Sociální a zdravotní pojištění neplatí ani z jedné pracovní dohody, neboť hrubá odměna je vždy do limitu pro neplacení pojistného.
  • Prohlášení k dani má podepsáno u zaměstnavatele XY, u dalších dvou zaměstnavatelů již nemůže mít podepsáno prohlášení k dani a při výpočtu čisté odměny není ani u jedné pracovní dohody uplatněna žádná daňová sleva.
  • Daň z příjmu z dohody o provedení práce činí 1500 Kč (10000 Kč × 15 %) a daň z příjmu z dohody o pracovní činnosti činí 510 Kč (3400 Kč × 15 %).
  • Čistá odměna na bankovní účet z dohody o provedení práce je tedy 8500 Kč a čistá odměny z dohody o pracovní činnosti je tedy 2890 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí