Jaké podmínky musí žadatel o kompenzační bonus splnit?

štítky Koronavirus Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Přestože podmínky pro přiznání kompenzačního bonusu ve výši 25000 Kč splní většina OSVČ, tak některým OSVČ nárok nevzniká. Kdo nemůže s nárokem na kompenzační bonus počítat?

Dle zákona o kompenzačním bonusu má nárok na částku 25000 Kč, tj. 500 Kč za každý den od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020 osoba samostatně výdělečně činná, pokud nejde o OSVČ, jenž je současně účastna na nemocenském pojištění jako zaměstnanec. O kompenzační bonus se žádá na finančním úřadu.

Podmínkou je omezení činnosti

Nárok na kompenzační bonus má žadatel, který nemohl samostatnou výdělečnou činnost zcela nebo z části vykonávat nad míru obvyklou v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření z důvodu epidemie koronaviru, a to zejména z důvodu:

  • nutnosti uzavřít provozovnu či omezit její provoz
  • karantény OSVČ nebo zaměstnance
  • péče o dítě
  • omezení poptávky po výrobcích či službách
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných k výkonu samostatné výdělečné činnosti

Nelze obdržet podporu v nezaměstnanosti

OSVČ mající nárok na kompenzační bonus nevzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti za kalendářní den, kdy se obdržel kompenzační bonus.

Daňová vratka

Kompenzační bonus je daňovou vratkou z daně z příjmu fyzických osob a nepodléhá tedy odvodům na dani z příjmu, sociálním pojištění a zdravotním pojištění. Kompenzační bonus nepodléhá výkonu rozhodnutí ani exekuci.

Praktický příklad 1)

Studentka VŠ Jana musela z důvodu epidemie koronaviru omezit svoji činnost (žádné jiné příjmy nemá) a bude mít nárok na kompenzační bonus, protože i studenti při splnění zákonných podmínek mají nárok na kompenzační bonus.

Praktický příklad 2)

Zaměstnanec Michal pracuje pro zaměstnavatele XY na standardní pracovní smlouvu a současně si přivydělává výkonem vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Přestože pan Michal nemá poslední dva měsíce žádné příjmy ze samostatné výdělečné činnosti z důvodu omezení činnosti vlivem koronaviru, tak nemá na kompenzační bonus nárok. Pan Michal je nemocensky pojištěn ze zaměstnání, které je pro něj hlavní činností.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí